Vlaanderen.be www.vmm.be

Hoge waterstanden

21/05/2024 - Na de regen van de afgelopen dagen in het oosten van Vlaanderen staan verschillende waterlopen nog boven hun waakstand. De wachtbekkens worden zo veel mogelijk geledigd om capaciteit vrij te maken voor het opvangen van de verwachte neerslag. Aangezien de komende dagen opnieuw neerslag wordt voorspeld en de bodem verzadigd is, kan de hoogwaterperiode blijven aanhouden.

Lees meer…
Je bent hier: Home / Nieuws / Archief / Eerste steen voor nieuwe Jeker in Tongeren

Eerste steen voor nieuwe Jeker in Tongeren

23-02-2018
Vrijdag 23 februari is de officiële eerste steen gelegd aan de nieuwe Jekerbedding in Tongeren. De VMM werkt er samen met de stad Tongeren, Infrax , Sweco en BAM aan de openlegging van de Jeker in en rond het stadspark.

Overal in Europa herovert water de stadscentra. Het water terug in de stad brengen, staat op veel agenda’s, ook in Tongeren. Daarom sloegen de VMM en de stad Tongeren de handen in elkaar om de Jeker terug meer zichtbaar in de stad te brengen.  

Schakel tussen binnenstad en stadspark

De nieuwe Jeker wordt de schakel tussen de Tongerse binnenstad, het stadspark De Motten en de wijken rond De Motten. Het stadpark wordt meteen ook helemaal opgewaardeerd. De VMM financiert de werken aan de Jeker. Op 2 plaatsen sturen we  het water om de stroming te realiseren. Het stromende water bepaalt immers in grote mate de beleving. De nieuwe Jeker wordt zo ontworpen dat het afgekoppelde regenwater veilig uit de stad geraakt zonder overstromingen te veroorzaken. Er zal een permanent waterpeil zijn van 1 tot 1,5 meter diepte effectief water.

Waterbeleving voor groot en klein

Daarnaast wordt er ook een waterbelevingsplein gecreëerd. Hier komen ook variërende waterhoogtes waardoor er verschillende sferen gecreëerd kunnen worden. Er komen fonteinen, stapstenen en bankjes, alles afgestemd op de beleving van kinderen. Doordat de waterhoogte beperkt is, is de veiligheid voor de allerkleinsten gegarandeerd. De open Jeker zal ongetwijfeld zorgen voor een aangenamere stadsbeleving.

Meer info op onze projectpagina

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.