Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Nieuws / Archief / CurieuzeNeuzen Vlaanderen grootste burgeronderzoek naar luchtkwaliteit ooit

CurieuzeNeuzen Vlaanderen grootste burgeronderzoek naar luchtkwaliteit ooit

23-02-2018
23 februari 2018 – Vandaag lanceren de VMM, de Universiteit Antwerpen en De Standaard CurieuzeNeuzen Vlaanderen. Dat is een grootschalig burgeronderzoek, waarbij 20.000 Vlamingen de luchtkwaliteit in hun straat meten. Door stikstofdioxide (NO2) te meten, krijgen we een goed beeld van de impact van het verkeer op de luchtkwaliteit in Vlaanderen.

20.000 Vlaamse burgerwetenschappers

CurieuzeNeuzen Vlaanderen is een burgeronderzoek waarbij de hele Vlaamse bevolking actief betrokken wordt bij wetenschappelijk onderzoek. Het project heeft 20.000 meetpakketten ter beschikking. Dat zijn borden met twee buisjes die gezinnen, bedrijven, scholen en organisaties aan een raam hangen. Na een maand worden ze ingeleverd en analyseren wetenschappers de data die uit de stalen komen. De resultaten worden bekendgemaakt in september 2018.

Het is de bedoeling om zoveel mogelijk Vlamingen bij het onderzoek te betrekken om luchtkwaliteit over heel Vlaanderen gedetailleerd in kaart te brengen, zowel in de stad als op het platteland. Elke deelnemer zal bovendien ook zijn persoonlijk resultaat krijgen en zo weten hoe gezond de lucht in zijn straat is.

Inschrijven kan op http://standaard.be/curieuzeneuzen.

Luchtkwaliteit bovenaan de agenda

“Stikstofdioxide is een belangrijke indicator voor luchtverontreiniging die door het verkeer wordt veroorzaakt”, zegt Katrien Smet, woordvoerder bij de Vlaamse Milieumaatschappij. “Hoge NO2-concentraties hebben belangrijke effecten op gezondheid en milieu. Het verkeer levert een erg belangrijke bijdrage aan de totale uitstoot van NO2 in Vlaanderen.”

Verloop van het project

Vandaag start de campagne. Tot 20 maart kunnen mensen zich inschrijven om deel te nemen op http://standaard.be/curieuzeneuzen. In de maand mei worden de data verzameld met een eenvoudige meetopstelling die de burgeronderzoekers aan het raam hangen. De resultaten worden bekendgemaakt in de derde week van september.

20.000 burgerwetenschappers gezocht om de luchtkwaliteit in hun straat, aan hun school of bedrijf te onderzoeken.

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.