Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Nieuws / Archief / Stookadvies door hoge fijnstofconcentraties

Stookadvies door hoge fijnstofconcentraties

03-03-2018
Er is vandaag, 3 maart 2018, veel fijn stof in de lucht. Omdat houtverbranding extra fijn stof in de lucht brengt, adviseren we om geen hout te stoken als bijverwarming of om sfeer te creëren. Houtverbranding beperken heeft een belangrijke positieve impact op de gezondheid en op de luchtkwaliteit.

Om 8.00u vanmorgen bedroeg de gemiddelde concentratie van PM10 in Vlaanderen  68 µg/m³. De fijnstofconcentraties zijn verhoogd door de lokale uitstoot van luchtvervuiling die door de (relatief) ongunstige meteorologische omstandigheden slecht verdund wordt. Ook de import van luchtvervuiling die wordt aangevoerd vanuit de buurlanden draagt bij aan de hoge fijnstofconcentraties.

Pas vanaf de late namiddag wordt stilaan verbetering verwacht.  Omdat de kans groot is dat de gemiddelde PM10 concentraties in Vlaanderen nog minstens 24 uur hoger zullen zijn dan 50 µg/m³, geven we een stookadvies.

Omwille van de slechte luchtkwaliteit adviseren we om vandaag geen hout te stoken in haarden of kachels. De impact van houtverbranding op de luchtkwaliteit in een woonomgeving kan lokaal erg hoog oplopen.  

Bij de verbranding van hout komen er schadelijke stoffen vrij zoals fijn stof, dioxines en PAK (polycyclische aromatische koolwaterstoffen). Deze stoffen zijn slecht voor de gezondheid. PAK zorgen bv. voor DNA-schade en zijn daardoor kankerverwekkend. Zowel haarden als kachels dragen bij tot deze schadelijke uitstoot.

Als je toch stookt vandaag, raden we aan om enkel droog en onbehandeld hout te gebruiken.

Meer info over stookadvies lees je hier.

Bekijk de actuele waarden en overschrijdingen van fijn stof

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.