Vlaanderen.be www.vmm.be

Wateroverlast

24/05/2024 - Vrijdag en zaterdag kan lokaal hevige neerslag vallen. Daardoor zijn kritieke overstromingen langs de onbevaarbare waterlopen niet uit te sluiten. Ook zondag en begin volgende week blijft er kans op lokale felle buien. Volg de waterstanden en voorspellingen op waterinfo.be.

Lees meer…
Je bent hier: Home / Evenementen / Archief / Online workshop reductiedoelen en rioleringssimulator

Online workshop reductiedoelen en rioleringssimulator

20-10-2020
Maak tussen 23 en 27 november 2020 kennis met de nieuwe reductiedoelen voor stikstof en fosfor en de vernieuwde rioleringssimulator van de VMM. De tool is ontwikkeld op maat van de gemeenten en rekent met de meest recente ecologische meetgegevens, modellen en de reductiedoelen.

Proper water in elke gemeente, daar gaan we voor. De nieuwe stroomgebiedbeheerplannen 2022-2027 (nu in openbaar onderzoek) introduceren daarom reductiedoelen per waterlichaam voor stikstof en fosfor. Om die te bereiken zijn er nog zware inspanningen nodig, onder meer door de aanleg van gemeentelijke rioleringsinfrastructuur.

Maar hoe bepaal je welke rioleringsprojecten de grootste impact hebben om de waterkwaliteit te verbeteren?

Daarvoor kan je gebruik maken van de vernieuwde rioleringssimulator van de VMM. De tool is ontwikkeld op maat van jouw gemeente en rekent met de meest recente ecologische meetgegevens, modellen en reductiedoelen. Aan de hand van het aantal meter riolering kan je ook eenvoudig de totaalprijs van een rioleringsprojecten inschatten.

Benieuwd naar de simulator en de nieuwe reductiedoelen? We stellen ze graag aan jou voor tijdens een korte online workshop. 

Daarnaast lichten we je tijdens de workshop ook toe hoe de VMM lokale besturen kan ondersteunen in hun saneringsopdracht met uitgebreide financiële rapportering en benchmarking.

Praktisch

Van maandag 23 november tot en met vrijdag 27 november kan je telkens kiezen uit drie online sessies:

  • 09.30 tot 10.45
  • 11.00 tot 12.15
  • 14.00 tot 15.15

Na een korte toelichting, verkennen we in kleine groepjes de mogelijkheden van de rioleringssimulator. De online workshop wordt georganiseerd via Microsoft Teams. Op 19 november sturen we je een mailtje met de deelnamelink voor jouw sessie.

Bereid de workshop voor

We lichten je hieronder al kort toe waarom gemeentelijke riolering zo'n grote impact op de waterkwaliteit heeft, hoe de VMM individuele feedback en begeleiding geeft op basis van je jaarlijkse rapportering en hoe die rapportering in de toekomst zal vereenvoudigd worden.

fotoRiolering brengt de waterloop terug tot leven

De kaderrichtlijn Water is duidelijk: een goede waterkwaliteit in 2027. Hiervoor zal iedereen zijn verantwoordelijkheid moeten opnemen. Waarom verwachten we van de 300 Vlaamse gemeenten dat ze de huishoudelijke lozingen in onze waterlopen verder terugschroeven?

Bekijk de toelichting (video) »

 

logo projectBenchmark je rioolbeheer

Naast de simulator biedt de VMM ook de mogelijkheid om praktijkervaring tussen de rioolbeheerders uit te wisselen en krijg je individuele feedback op basis van de jaarlijkse financiële rapportering. Zo helpen we je op weg naar de meest efficiënte inzet van middelen voor je rioolbeheer.

Bekijk de toelichting (video) »

Welke onderwerpen wil jij bespreken in project RIO-leren? (enquête) »

Rapportering gemeentelijke sanering via BBC

De jaarlijkse ARI rapportering van kosten en opbrengsten uit riolering voedt de rioleringssimulator. Dit vergt heel wat tijd en inspanning maar er is een vereenvoudigde procedure in de maak...

Hoe verloopt de rapportering? »

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.