Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Wetgeving / Kritieke niveaus voor de bescherming van de vegetatie

Kritieke niveaus voor de bescherming van de vegetatie

Maximale luchtconcentratie van zwaveldioxde (SO2), stikstofoxiden (NOx) en ammoniak (NH3) voor de bescherming van de vegetatie.

Europa bepaalde kritieke niveaus voor SO2, NOx en NH3 om de vegetatie te beschermen. Een kritiek niveau is een luchtconcentratie waarboven - volgens de huidige wetenschappelijke kennis - ongunstige gevolgen kunnen optreden voor sommige receptoren, zoals bomen, andere planten of natuurlijke ecosystemen, maar niet voor de mens.

De Europese richtlijn 2008/50/EG definieerde kritieke niveaus voor zwaveldioxide (SO2) en stikstofoxiden (NOx) voor de bescherming van de vegetatie. Dit zijn wettelijke normen.

Voor ammoniak (NH3) zijn 2 kritieke niveaus bepaald in het kader van het verdrag over grensoverschrijdende luchtverontreiniging over lange afstand (LRTAP-verdrag). Dit zijn aanbevelingen.

Kritieke niveaus voor de bescherming van de vegetatie (µg/m³; jaargemiddelden)

Regelgeving

Onderwerp

SO2

NOx

NH3

Europese richtlijn 2008/50/EG

 

20

30

 

UNECE LRTAP-verdrag

Ecosystemen waarin hogere (vaat)planten belangrijke componenten zijn

 

 

3 ± 1

 

Ecosystemen waarin (korst)mossen belangrijke componenten zijn

 

 

1

 

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en milieurapportering zijn onze kerntaken.

» Over VMM

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en milieurapportering zijn onze kerntaken.