Vlaanderen.be www.vmm.be

Geef je mening en maak kans op prijzen

Het onderzoeksbureau IPSOS voert momenteel een klantenbevraging uit in opdracht van de VMM. We willen een beter beeld krijgen over hoe we jou kunnen informeren, hoe je ons volgt en welke info je zoekt. Die informatie gaan we gebruiken om onze communicatiekanalen en website verder te verbeteren.

Lees meer…
Je bent hier: Home / Wetgeving / Kritieke niveaus voor de bescherming van de vegetatie

Kritieke niveaus voor de bescherming van de vegetatie

Maximale luchtconcentratie van zwaveldioxde (SO₂), stikstofoxiden (NOₓ) en ammoniak (NH₃) voor de bescherming van de vegetatie.

Europa bepaalde kritieke niveaus voor SO2, NOx en NH3 om de vegetatie te beschermen. Een kritiek niveau is een luchtconcentratie waarboven - volgens de huidige wetenschappelijke kennis - ongunstige gevolgen kunnen optreden voor sommige receptoren, zoals bomen, andere planten of natuurlijke ecosystemen, maar niet voor de mens.

De Europese richtlijn 2008/50/EG definieerde kritieke niveaus voor zwaveldioxide (SO2) en stikstofoxiden (NOx) voor de bescherming van de vegetatie. Dit zijn wettelijke normen.

Voor ammoniak (NH3) zijn 2 kritieke niveaus bepaald in het kader van het verdrag over grensoverschrijdende luchtverontreiniging over lange afstand (LRTAP-verdrag). Dit zijn aanbevelingen.

Kritieke niveaus voor de bescherming van de vegetatie (µg/m³; jaargemiddelden)

Regelgeving

Onderwerp

SO2

NOx

NH3

Europese richtlijn 2008/50/EG

 

20

30

 

UNECE LRTAP-verdrag

Ecosystemen waarin hogere (vaat)planten belangrijke componenten zijn

 

 

3 ± 1

 

Ecosystemen waarin (korst)mossen belangrijke componenten zijn

 

 

1

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.