Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Water / Projecten / Circulair water / INEOS-EVAL: Op grote schaal afvalwater zuiveren tot proceswater

INEOS-EVAL: Op grote schaal afvalwater zuiveren tot proceswater

In de Antwerpse haven in Zwijndrecht wil chemiebedrijf INEOS samen met enkele buurbedrijven hun afvalwater zuiveren tot proceswater en opnieuw inzetten in industriële processen. Buurbedrijf EVAL Europe maakt grondstoffen voor recycleerbare verpakkingen voor de voedingsindustrie en heeft hoog kwalitatief water nodig.

Voor de opwaardering van het afvalwater (effluent) wordt een modulaire installatie gebouwd met drie parallelle lijnen. Het zuiveringsproces bestaat uit drie stappen: pre-treatment, purification en polishing. De techniek van omgekeerde osmose (OR) moet ervoor zorgen dat minstens de kwaliteit van gedemineraliseerd water wordt behaald.

De startcapaciteit ligt tussen 50 en 150 m³/u. Het project schat een besparing van maximum 1.575.000 m³ kraanwater per jaar, het equivalent van 630 olympische zwembaden. Met deze samenwerking willen de participerende bedrijven de druk op hun kraanwaterverbruik verlagen en andere bedrijven in havengebieden inspireren om water uit te wisselen.

Waterwinsten

 • Jaarlijkse reductie van 525.000 m³ tot 1.575.000 m³ kraanwater
 • Hergebruik van 420.000 m³ tot 1.260.000 m³ effluentwater per jaar

Projectpaspoort

 • Locatie: Antwerps Havengebied Zwijndrecht (Antwerpen)
 • Initiatiefnemer: INEOS NV
 • Partner: EVAL Europe NV
 • Contact: marc.rommens@ineos.com
 • Financiering
  • Totale projectkost: 5.200.00 euro
  • Toegewezen subsidie: 2.000.000 euro 

De VMM coördineert het integraal waterbeleid. Ze volgt de toestand van de watersystemen op, beheert de onbevaarbare waterlopen van eerste categorie en het grondwater, plant en houdt toezicht op de zuiveringsinfrastructuur en ontwikkelt beleidsinstrumenten om de gewenste milieudoelstellingen voor water te bereiken.

» Over VMM

Dit project kadert in het Vlaams klimaatadaptatieplan en de structurele verankering van de Blue Deal.

Logo Blue Deal en Vlaanderen is water

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.