Vlaanderen.be www.vmm.be

Hoge waterstanden

21/05/2024 - Na de regen van de afgelopen dagen in het oosten van Vlaanderen staan verschillende waterlopen nog boven hun waakstand. De wachtbekkens worden zo veel mogelijk geledigd om capaciteit vrij te maken voor het opvangen van de verwachte neerslag. Aangezien de komende dagen opnieuw neerslag wordt voorspeld en de bodem verzadigd is, kan de hoogwaterperiode blijven aanhouden.

Lees meer…
Je bent hier: Home / Water / Bouwen / Ontwerp en keuring huisriolering / Septische put

Septische put

Ligt er geen riolering in de straat, dan ben je in het collectief te optimaliseren buitengebied verplicht een septische put te plaatsen in afwachting van aansluiting op de riool. Zowel zwart als grijs water sluit je hier op aan.

Is er wel al riolering voorzien, vraag dan na bij jouw gemeente of rioolbeheerder of een septische put verplicht is. Is dit het geval, dan wordt in het centraal gebied of collectief geoptimaliseerd buitengebied vaak enkel het zwart water over een septische put geleid. Het grijs water wordt in dit geval rechtstreeks aangesloten op de riool.

Moet je een septische put te plaatsen, hou dan rekening met de aanbevolen volumes. Deze zijn terug te vinden in de Technische toelichting bij de code van goede praktijk voor rioleringssystemen.

Beknopt zijn de dimensioneringsregels als volgt:

Enkel zwart water
  • Minimum 2.000 liter
  • 300 liter per IE t.e.m. 10 IE
  • 225 liter per IE vanaf de 11e IE
Zwart en grijs water
  • Minimum 3.000 liter
  • 600 liter per IE t.e.m. 10 IE
  • 450 liter per IE vanaf de 11e IE

Septische putten moeten in België voorzien zijn van een CE-markering. Daarnaast kunnen ze ook voorzien zijn van het vrijwillige BENOR-keurmerk.

Raadpleeg de Technische toelichting

 

 

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.