Blijf je als milieuprofessional graag op de hoogte van de activiteiten en rapporten van de VMM? Abonneer je dan op de VMM-nieuwsbrief en we bezorgen jou maandelijks een overzicht van het belangrijkste nieuws.
Affligem, Liedekerke en Denderleeuw zijn zeer gevoelig voor overstromingen. Dat is ook het geval bij de monding van de Bellebeek in de Dender. Om het water het hoofd te bieden, wordt op verschillende fronten tegelijk gewerkt.
Water stopt niet aan grenzen. We moeten altijd samenwerken aan een beter waterbeheer om mooie resultaten te boeken. Het Europese Life Belini project, waarin de VMM een van de leidende partners is, is daar een goed voorbeeld van. Ruim over halfweg de projectperiode tonen we de meest in het oog springende resultaten.
Vlaamse en Nederlandse organisaties slaan de handen ineen voor het grensoverschrijdende project Weerbaar Dommelland. De Vlaamse Milieumaatschappij, het Waterschap de Dommel, de gemeente Eindhoven, de stichting Museum Eindhoven, de provincie Noord-Brabant, de stad Peer, de gemeente Pelt en de gemeente Valkenswaard werken samen over de grenzen heen aan een klimaatrobuust en veerkrachtig watersysteem in de Dommelvallei.
Langs de Woluwelaan (R22) in Zaventem, ter hoogte van de Frans Smoldersstraat in deelgemeente Sint-Stevens-Woluwe, opende het gloednieuwe park Woluwedal. De VMM bracht er de Woluwerivier terug naar de oppervlakte en gaf haar een kronkelend profiel. Samen met de gemeente Zaventem en een consortium van lokale partners, transformeerde dit gebied naar een robuuste vallei van 5,5 hectare met ruimte voor natte natuur, bos en recreatie.
Sinds 2021 werkt de VMM mee aan het Europese Horizon 2020-project COMPAIR. Dit project ontwikkelt technologie op maat van burgers en lokale beleidsmakers en experimenteert samen met hen om zo de impact van maatregelen en gedragsverandering te vergroten. De VMM speelt een cruciale rol bij de technologische ontwikkeling en het ontwikkelen van een effectiever luchtbeleid op basis van de verkregen data. Daarnaast stimuleert de VMM de betrokkenheid van burgers en gaat ze gedragsveranderingen na.
Zuivere lucht is essentieel voor onze gezondheid. De VMM meet daarom de luchtkwaliteit, maakt luchtbeleidsplannen, is actief op het terrein, evalueert en stuurt bij waar nodig. Dat doen we samen met steden en gemeenten. Zij kunnen er mee voor zorgen dat de luchtkwaliteit verbetert en de leefbaarheid er voor hun inwoners op vooruit gaat.
De klimaatverandering laat zich in Vlaanderen vooral voelen met toenemende periodes van aanhoudende droogte en intensere neerslag die leidt tot overstromingen. Steden en gemeenten kunnen de uitdaging aangaan door werk te maken van concrete oplossingen rond droogte en waterbeheer. Hiermee hebben ze een grote impact op de leefbaarheid voor hun inwoners en hun omgeving.
Water speelt een essentiële rol in de biodiversiteit en de kwaliteit van ons leefmilieu. Het staat centraal in de stedelijke infrastructuur, landbouw en industrie, en in de recreatie voor jong en oud. Steden en gemeenten kunnen er mee voor zorgen dat er proper water is voor hun inwoners, bedrijven en omgeving. Zo wordt de leefbaarheid van steden en gemeenten verhoogd.
Iedereen produceert afvalwater. Een goede verwerking van dat afvalwater is belangrijk voor het milieu en de volksgezondheid. Door klimaatverandering met meer extreme weersomstandigheden komen er vaker intense regenbuien voor die ertoe leiden dat er op korte tijd heel veel regenwater terechtkomt bij het afvalwater in de riolering. Kan de riolering dat water niet slikken, dan komt dat ongezuiverd afvalwater in straten, huizen en de natuur terecht. Met een efficiënt afvalwaterbeheer beschermen we onszelf en onze omgeving daartegen.
De strijd tegen klimaatverandering en haar impact is een van de meest urgente uitdagingen. Steden en gemeenten zitten aan het stuur om de effecten van klimaatverandering op onze omgeving te milderen. Zij beschikken over de hefbomen om de leefbaarheid van hun omgeving voor hun inwoners ook in de toekomst te garanderen.