Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Pers / Archief persberichten

Archief persberichten

Overzicht van alle persberichten.

04-10-2023 Vlotter vanuit Schaffen naar centrum Diest door nieuwe fiets- en voetgangersbrug over de Demer

Gisteren plaatste de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) een 7,5 meter lange brug over de Demer ter hoogte van de Omer Vanaudenhovelaan in Diest. Schoolgaande jeugd en andere fietsers en voetgangers die de stad binnenkomen vanuit de richting van Schaffen kunnen zo vlotter naar het centrum. De vorige brug maakte plaats voor een verdeelconstructie die op termijn het waterpeil van de Demer beter moet regelen.

Lees verder...

13-10-2023 Energie- en visvriendelijke stuwconstructie moet waterpeil op de Lieve en Brakeleiken beter controleren

Op 16 oktober start de afbraak van het pompgemaal bij de Lieve en het Brakeleiken langs de druk befietste Lievetragel in Waarschoot. De Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) bouwt er een visvriendelijke stuwconstructie die met minder energieverbruik het waterpeil van de waterloop beter kan controleren. Het terrein van de stuw wordt opgewaardeerd tot groene rustplek met uitzicht over het uitgestrekte landschap. De werken lopen tot de zomervakantie van 2024.

Lees verder...

16-10-2023 Ecologische opsteker voor de oevers van de Vrouwvliet in Mechelen

In Sint-Katelijne-Waver en Mechelen start de VMM op 16 oktober met oeverherstel van de Vrouwvliet. Van de Maanstraat tot de Antwerpse Steenweg, een traject van 3 km, worden de betonnen oevers vervangen door ecologisch waardevolle oevers met flauwere hellingen en natuurlijke oevervegetatie. De ingreep versterkt de ecologische toestand en vergroot het zelfzuiverend vermogen van de waterloop. De wandel- en fietspaden door de Vrouwvlietvallei worden aantrekkelijker.

Lees verder...

17-10-2023 Kronkelende Kleine Nete geeft natuur in het Olens Broek nieuwe kansen

De Kleine Nete kronkelt terug als vanouds door natuurgebied het Olens Broek-Langendonk in Herentals. Door de rivier vroeger recht te trekken verloor ze haar ecologische waarde en ontstonden vijvers in het landschap. De afgelopen maanden verbond de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) die vijvers opnieuw met het rechtgetrokken traject. De herstelwerken zorgen voor meer stromingsvariatie, laten de natuur in en rond rivier floreren en voorkomen dat het gebied verder verdroogt.

Lees verder...

13-11-2023 Vlaams overheid rondt grootste saneringsoperatie van waterlopen ooit af

17 kilometer waterloop en oevers werden de voorbije 7 jaar grondig onder handen genomen in Beringen, Tessenderlo, Diest en Scherpenheuvel-Zichem. De historische verontreiniging van de Winterbeek met zware metalen en zouten werd waar mogelijk weggenomen. De gesaneerde oevers zijn opnieuw proper en ook de eerste positieve effecten van de verbeterde beekkwaliteit zijn al zichtbaar.

Lees verder...

6-12-2023 Voetbalterrein krijgt ecologisch waardevolle en recreatieve inrichting

Op maandag 4 december startte de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) met de afgraving van een deel van het voormalig voetbalveld en randzone ervan in de Frans Smoldersstraat ter hoogte van de Leuvensesteenweg in Zaventem. De rivier de Woluwe, die het terrein flankeert, krijgt zo meer ruimte om gecontroleerd uit haar oevers te treden. Het terrein krijgt een ecologisch waardevolle inrichting met ruimte voor natte natuur, bos en recreatie. Als alle volgens planning verloopt, worden de werken afgerond in april 2024.

Lees verder...

08-12-2023 Invasieve Chinese wolhandkrabben: Nieuw project gestart om inheemse ecosystemen te behouden

Invasieve uitheemse soorten zoals de Chinese wolhandkrab (Eriocheir sinensis), die ongeveer 100 jaar geleden werd geïntroduceerd, vormen een bedreiging voor ecosystemen en kunnen enorme ecologische en economische schade aanrichten. Het Intergovernmental Science-Policy Platform on Biodiversity and Ecosystem Services (IPBES) heeft in zijn laatste rapport opnieuw gewezen op het gebrek aan internationaal gecoördineerde strategieën om invasieve soorten te bestrijden. De Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) heeft nu samen met andere partners uit België, Frankrijk, Duitsland en Zweden het Europees gefinancierde Interreg Noordzeeproject ‘Clancy’ opgestart. Het doel: de populatie wolhandkrabben in de Europese rivieren aanzienlijk verminderen en tegelijkertijd hun ecologische status verbeteren.

Lees verder...

17-01-2024 Luchtkwaliteit in Aalst aanzienlijk verbeterd

Stad Aalst liet de concentratie van NO2, stikstofdioxide, in de lucht meten in het centrum van de stad. Uit de verrichte metingen door de Vlaamse Milieumaatschappij blijkt dat de concentratie aanzienlijk is gedaald, met een berekende afname van gemiddeld 16 µg/m³ of 44% in vergelijking met 2018. Luchtkwaliteit is een cruciale parameter geworden voor een gezonde woonomgeving die belangrijk is om diverse bewoners naar de stad te trekken.

Lees verder...

18-01-24 Green Deal Klimaatbestendige Omgeving

Onze leefomgeving robuuster maken tegen de invloeden van het veranderende klimaat. Dat is het doel van de Green Deal Klimaatbestendige Omgeving die donderdag in Hasselt werd gelanceerd. Het Departement Omgeving, de Vlaamse Milieumaatschappij en ruim vijftien milieuorganisaties en spelers uit de bouwsector plaatsten samen hun handtekening onder deze Deal. De ondertekenaars engageren zich om de komende drie jaar een plek te creëren waarin ze aan de slag kunnen gaan, van elkaar leren en samenwerken.

Lees verder...

21-02-2024 Nieuwe vistrap bij Rentfortmolen in Bilzen voor vrije vismigratie op Demer

De Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) is gestart met de bouw van een vistrap bij de Rentfortmolen in het Limburgse Bilzen. Dankzij een alternatieve route zullen vissen er opnieuw vrij migreren, wat belangrijk is voor hun voortplanting. Dit is het derde van vijf knelpunten die weggewerkt wordt om doorgang voor vissen op de ganse Demer mogelijk te maken. Voor deze werken werden gronden verworven van de stad Bilzen en aanpalende privé-eigenaars.

Lees verder...

Vierde editie Week van het Water streeft naar waterbewustzijn en -beleving in Vlaanderen

De Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) organiseert voor de vierde keer de Week van het Water. Van 22 tot 31 maart 2024 vinden in heel Vlaanderen meer dan 100 activiteiten plaats die focussen op waterbewustzijn en -beleving. Meer dan 110 verenigingen, lokale besturen en organisaties engageren zich. De week start op Wereldwaterdag. “De naam Vlaanderen betekent zoveel als ‘overstroomd land’. Wij Vlamingen zijn dus al van oudsher bezig met water, het zit in ons culturele DNA. Water is onze bondgenoot, onze kostbaarste grondstof. Het is goed om daar stil bij te staan en daar echt bewust van te worden”, zegt de Vlaamse minister van Omgeving.

Lees verder...

26-03-2024 Beekherstel Molenbeek-Bollaak in Ranst zorgt voor extra natte natuur

In Emblem (Ranst) werkt de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) volop aan het beekherstel van de Molenbeek-Bollaak. Dit najaar kronkelt de waterloop opnieuw tussen het Netekanaal en de Kleine Nete. Door historisch aangelegde recreatievijvers om te vormen tot een krekensysteem functioneert het valleigebied opnieuw als natte natuur. Natuurpunt is beheerder in het gebied en gemeente Ranst verwierf een aantal gronden.

Lees verder...

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.