Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Nieuwsbrief / November 2021

November 2021

Digitale nieuwsbrief voor milieuprofessionals.

Standaard afgesproken om staat van riolering op te maken

Gemeentelijke riolen in Vlaanderen hebben een gemiddelde leeftijd van 40 à 50 jaar en zijn hierdoor onderhevig aan beschadiging en breuk. Met een preventieve inspectie kan de rioolbeheerder op voorhand ingrijpen waardoor veel hinder en kosten vermeden kunnen worden. De VMM werkte mee aan de ‘standaarden en minimumvoorwaarden m.b.t. inspectie’ die een uitbreiding vormen van de ‘Code goede praktijk van rioleringssystemen’. De ingezamelde informatie zal verzameld worden in de AWIS rioolinventaris.

Lees verder...

Richtlijnen en rekentool voor lijnbemalingen

Bemalingen van lijntrajecten vereisen een specifieke aanpak. Daarom zijn de ‘Richtlijnen bemalingen ter bescherming van het milieu’ uitgebreid met een bijlage voor lijntrajecten. Je kan voor de berekening gebruik maken van een rekeninstrument voor eenvoudige bemalingen van lijntrajecten, met bijhorende handleiding. De uitwerking gebeurde door VLARIO in samenwerking met de VMM.

Lees verder...

Het wordt nóg warmer, natter en droger

Wat is de mogelijke impact van klimaatverandering in Vlaanderen? Eenvoudig uitgedrukt: meer hittegolven, meer en hevigere onweders, drogere zomers, nattere winters en een stijgend zeeniveau. Dat wisten we toch al? Dankzij het vernieuwde Klimaatportaal duik je nog dieper in de details en moet je vaststellen dat de impact nog sterker ingeschat moet worden dan we tot nu toe hebben aangenomen. De belangrijkste conclusies op een rijtje.

Lees verder...

Klimaatportaal in het nieuw

Het Klimaatportaal Vlaanderen heeft een grondige update gekregen. Verwacht je niet alleen aan een actualisatie van de bestaande informatie, maar ook aan een uitbreiding van het portaal met veel nieuwe informatie en nieuwe functionaliteiten. Wat is er nieuw aan het Klimaatportaal en hoe kan je er concreet mee aan de slag?

Lees verder...

Hoe evolueren de waterlopen in Vlaanderen?

Tussen 2010 en 2020 kwamen er steeds minder vervuilende stoffen in de waterlopen terecht. Hierdoor is de kwaliteit van de Vlaamse waterlopen zichtbaar verbeterd, en kregen fauna en flora meer kansen. Maar die verbetering vlakt de laatste jaren af. Bovendien worden de vooropgestelde doelen nog lang niet overal gehaald en vormt een beperkt aantal gevaarlijke stoffen nog steeds een wijdverspreid probleem.

Lees verder...

VMM-nieuwsbrief
Abonneer je hier op de VMM-nieuwsbrief voor milieuprofessionals.

Dit artikel maakt deel uit van de nieuwsbrief van november 2021.

Bekijk alle artikels »

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.