Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Nieuwsbrief / November 2021 / Richtlijnen en rekentool voor lijnbemalingen

Richtlijnen en rekentool voor lijnbemalingen

18-11-2021
Bemalingen van lijntrajecten vereisen een specifieke aanpak. Daarom zijn de ‘Richtlijnen bemalingen ter bescherming van het milieu’ uitgebreid met een bijlage voor lijntrajecten. Je kan voor de berekening gebruik maken van een rekeninstrument voor eenvoudige bemalingen van lijntrajecten, met bijhorende handleiding. De uitwerking gebeurde door VLARIO in samenwerking met de VMM.

Wat is nieuw?

De publicatie van de ‘Richtlijnen bemalingen ter bescherming van het milieu’ van 2019 is aangevuld met een bijlage 6.20 voor bemaling van lijntrajecten en de bijlage 6.7 werd geactualiseerd.

Bekijk de nieuwe ‘Richtlijnen bemalingen’ hier »

 

 

Waarom die uitbreiding?

De ‘Richtlijnen bemalingen’ zijn sinds 2019 een welkome houvast voor initiatiefnemers, vergunningverlenende en adviesverlenende overheden voor een stapsgewijze aanpak en effectbepaling van bemalingen. In 2020 werd de publicatie aangevuld met een rekeninstrument en bijhorende handleiding. Dit rekeninstrument wordt sindsdien gebruikt om voor eenvoudige bemalingen van bouwputten de grootte van de bemaling, de verlaging van de watertafel en de verplaatsing van een verontreiniging te berekenen. Een goed hulpmiddel voor de onderbouwing van bemalingsnota’s.

Vanuit de praktijk is nu gebleken dat een specifieke aanpak voor bemalingen van lijntrajecten, zoals bij nutsleidingen en rioleringen, aangewezen is. Onder andere de grote uitgestrektheid (trajecten over meerdere kilometers) en vaak gefaseerde uitvoering (delen die in ruimte en tijd onafhankelijk van elkaar worden uitgevoerd) was onvoldoende voorzien in de ‘Richtlijnen bemalingen’.

Daarom werd door VLARIO, in samenwerking met de VMM, een extra bijlage voor de ‘Richtlijnen bemalingen’ uitgewerkt waarin gefocust wordt op de bemalingen van lijntrajecten.

Rekeninstrument

Analoog aan het rekeninstrument voor de bemaling van bouwputten, is er nu ook een rekeninstrument voor eenvoudige bemalingen van lijntrajecten. In de bijhorende handleiding is aangegeven voor welke bemalingen dit rekeninstrument bruikbaar is en hoe het rekeninstrument moet gebruikt worden.

Met deze nieuwe publicaties moet het mogelijk zijn om lijntrajecten beter te plannen, de effecten ervan beter in te schatten en zo nodig te milderen.

Ga naar het nieuwe rekeninstrument met handleiding »

VMM-nieuwsbrief
Abonneer je hier op de VMM-nieuwsbrief voor milieuprofessionals.

Dit artikel maakt deel uit van de nieuwsbrief van november 2021.

Bekijk alle artikels »

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.