Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Nieuwsbrief / December 2015 / Aangifte heffingen vanaf 2016 digitaal

Aangifte heffingen vanaf 2016 digitaal

17-12-2015
Vanaf volgend jaar dien je de jaarlijkse aangifte voor de heffing op de waterverontreiniging of heffing op de winning grondwater volledig digitaal in. Dat kan vanaf begin 2016 via een nieuw online heffingenloket van de Vlaamse Milieumaatschappij.

Niet-particuliere watergebruikers met meer dan 500 m³ leidingwater of water afkomstig van een eigen waterwinning moeten elk jaar tegen 15 maart een aangifte indienen. Tot voor kort moest je die aangifte nog afdrukken, ondertekenen en met de post opsturen. Vanaf 2016 handel je de volledige aangifte digitaal af.

Het heffingenloket biedt tal van voordelen:

  • Papier wordt tot een minimum beperkt. Als gebruiker ontvang je enkel een brief met een toegangscode en een korte toelichting.
  • Aanmelden gebeurt veilig en vlot met je eID of token.
  • Gekende gegevens uit je vorige aangiften zijn vooraf ingevuld. Dat maakt de aangifte invullen makkelijker en sneller.
  • Risico's op een foutieve aangifte worden verminderd. In het loket zijn een aantal kwaliteitscontroles ingebouwd die je toelaten om de aangifte meteen te corrigeren.
  • Het loket is ook een digitaal archief. Je aangifte blijft bewaard en kan je volgend jaar terug oproepen.
  • Verzendkosten behoren volledig tot het verleden. Met een druk op knop is het verzenden vanaf nu geklaard.

Voor landbouwers zal de aangifte vanaf 2016 niet meer verlopen via het Mestbankloket van de VLM, maar rechtstreeks via het heffingenloket van VMM. De dier- en teeltgegevens zullen wel nog steeds onderling worden uitgewisseld tussen VLM en VMM.

Naar een geïntegreerd loket

De VMM wil het heffingenloket in de toekomst verder uitbouwen tot een geïntegreerd loket voor het volledige heffingenproces.  Je zal dan bijvoorbeeld ook de analyseresultaten van de meet- en bemonsteringscampagnes digitaal kunnen uitwisselen.

Meer informatie?

Op www.vmm.be/heffingen vind je vanaf 18 januari 2016 het heffingenloket en bijkomende informatie over de digitale aangifte.

Voor vragen over je heffingsdossier kan je steeds terecht bij jouw dossierbehandelaar.

VMM-nieuwsbrief
Abonneer je hier op de VMM-nieuwsbrief voor milieuprofessionals.

De VMM houdt je met haar nieuwsbrief op de hoogte van het belangrijkste milieunieuws.

Editie 17 december 2015

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.