Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Nieuwsbrief / December 2015 / Joaquin beoordeelt 22 maatregelen voor een betere luchtkwaliteit

Joaquin beoordeelt 22 maatregelen voor een betere luchtkwaliteit

17-12-2015
Na vier jaar heeft de VMM het Europese ‘Joint Air Quality Initiative’-project afgerond. Het Interregproject Joaquin onderzocht nieuwe, gezondheidsrelevante stoffen (zoals ultrafijn stof) in de lucht boven Noordwest Europa. Bovendien werd een decision support tool met 22 maatregelen ontwikkeld voor lokale beleidsmakers.

Joaquin werd gerealiseerd met 15 andere partners uit Noordwest Europa. Samen bestudeerden we de luchtkwaliteit in onze regio en hadden we  in het bijzonder aandacht voor luchtvervuilende stoffen waarvan vermoed wordt dat ze zeer gezondheidsrelevant zijn.

Lees meer over de projectdoelstellingen en -partners

Eerste Europese vergelijking ultrafijn stof

Eén van de stoffen die Joaquin onder de loep nam is ultrafijn stof. Het gaat dan om stofdeeltjes die kleiner zijn dan 1 µm. De meeste zijn zelfs nog kleiner dan 0,3 µm. Een micrometer is een duizendste deel van een millimeter.

Omdat deze deeltjes zo klein zijn, is het belangrijk om te kijken naar het aantal deeltjes in plaats van het gewicht, zoals bij ‘gewoon’ fijn stof. Daarnaast kijkt men ook naar het aantal deeltjes per grootteklasse (bv. het aantal deeltjes tussen 0,1 µm en 0,2 µm), dit noemt men de deeltjesgrootteverdeling.  Het Joaquin-project zorgde voor een netwerk in onze regio met 4 nieuwe, hoogtechnologische meettoestellen voor ultrafijn stof. Elk meettoestel werd in één van de deelnemende steden geplaatst: Amsterdam, Antwerpen, Leicester en Londen. 

Uit de resultaten blijkt dat:

  • het totale aantal deeltjes sterk verschilt van locatie tot locatie. De verschillen houden hoofdzakelijk verband met de nabijheid van verkeer;
  • het verkeer is een belangrijke bron  van ultrafijn stof. Dat wordt nog eens extra onderlijnd door de duidelijke pieken tijdens de ochtend en avondspits;
  • de deeltjesgrootteverdelingen zijn gelijkaardig in alle deelnemende steden van het project. Dit kan wijzen op de aanwezigheid van gelijkaardige bronnen. Daarbij werden wel afwijkingen vastgesteld in Amsterdam. De luchthaven ten zuidwesten van de stad bleek een belangrijke bron te zijn van deeltjes in de allerkleinste grootteklasse.

De VMM en de Joaquin-partners zetten deze metingen verder om evoluties en trends in het voorkomen van ultrafijn stof tijdig te detecteren.

22 maatregelen onder de loep genomen

Het Joaquin-project keek ook naar mogelijke maatregelen. De partners verzamelden een arsenaal aan rapporten en studies over maatregelen voor een betere luchtkwaliteit. Die informatie werd samengevat in 22 fact sheets met concrete  maatregelen voor een betere luchtkwaliteit. De partners kwamen samen tot onderbouwde voorstellen voor maatregelen. Om de informatie vlot te ontsluiten voor lokale beleidsmakers wordt ze aangeboden als een decision support tool.

De decision support tool geeft je een beknopt overzicht van:

  • alle maatregelen
  • de waargenomen effecten
  • voorbeelden van implementatie in andere steden
  • links naar andere informatiebronnen

Zo word je op weg geholpen om eerste verkennende keuzes te maken bij het aanpakken van luchtkwaliteitsproblemen.

VMM-nieuwsbrief
Abonneer je hier op de VMM-nieuwsbrief voor milieuprofessionals.

De VMM houdt je met haar nieuwsbrief op de hoogte van het belangrijkste milieunieuws.

Editie 17 december 2015

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.