Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Nieuwsbrief / December 2015 / Totaalplan de Marke in volle voorbereiding

Totaalplan de Marke in volle voorbereiding

17-12-2015
De werken aan de Marke zijn in volle voorbereiding. Zo zullen er onder andere 4 nieuwe gecontroleerde overstromingsgebieden (GOG’s) en lokale waterkeringen aangelegd worden. Als de werken klaar zijn, zullen 60 woningen in Galmaarden en Herne bijkomend beschermd zijn tegen overstromingen uit de Marke.

Alle principiële afspraken tussen de verschillende overheidsdiensten voor de aanleg van de beschermingsdijken in Galmaarden en Herne zijn ondertussen gemaakt. De volgende stap is de opmaak van de plannen voor de bouwvergunningsaanvraag.

De werken maken deel uit van het Totaalplan voor de Marke. Dat kwam tot stand na de zware overstromingen van 2010 waarbij de centra van Galmaarden en Herne zwaar getroffen werden. Door de storm was duidelijk dat er een aantal werken noodzakelijk waren. Die heeft de VMM gecombineerd met de geplande bouw van een aantal vistrappen. Het Totaalplan voorziet nu de constructie van vier nieuwe GOG’s en de uitbreiding van het bestaande GOG, het beschermen van de centra van Galmaarden en Herne door lokale waterkeringen, de plaatselijke verbetering van de waterafvoer aan het  stroomafwaarts deel  van Galmaarden en het wegwerken van vier vismigratieknelpunten.

Aanpak van de werken

Lokale waterkeringen kunnen op verschillende manieren opgebouwd worden. Is er voldoende plaats, dan opteren we voor de aanleg van een aarden dijk. In de andere gevallen plaatsen we een betonnen muur of een damwand.  Na de werken zullen de waterkeringen  in Herne zo’n 20 en in Galmaarden 40 woningen beschermen tegen opkomend water vanuit de Marke.

Er zal ook een betere doorstroming zijn van de Marke stroomafwaarts van Galmaarden. Daarvoor leggen we ‘watergeleidingsmuren’ en een winterbed stroomafwaarts van de Driscartmolen aan. Daar ligt namelijk het laatste en vaakst getroffen knelpunt in Galmaarden, waar er reeds enkele beschermingswerken zijn uitgevoerd.

Ondertussen werken we ook volop aan de ontwerpen van de GOG’s en de vistrappen.

Waarom de Marke?

De Marke is een waterloop van eerste categorie, waarvan zowel de bron als de monding op Waals grondgebied ligt.  Tussen de grenzen stroomt ze doorheen de Vlaamse gemeentes Herne, Galmaarden en Geraardsbergen en valt ze zo onder de bevoegdheid van de Vlaamse Milieumaatschappij.

VMM-nieuwsbrief
Abonneer je hier op de VMM-nieuwsbrief voor milieuprofessionals.

De VMM houdt je met haar nieuwsbrief op de hoogte van het belangrijkste milieunieuws.

Editie 17 december 2015

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.