Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Nieuwsbrief / December 2015 / Poekebeek en Oude Kale onder handen genomen

Poekebeek en Oude Kale onder handen genomen

17-12-2015
De Poekebeek en de Oude Kale in de buurt van Nevele kan je niet los van elkaar zien. Daarom heeft de VMM de heropwaardering van hun stroomgebieden in één plan gegoten. Beide rivieren werden opgenomen in de stroomgebiedbeheerplannen als aandachtsgebied. De komende twee jaar zullen op verschillende plaatsen langs de waterlopen werken uitgevoerd worden.

We zetten de werken even op een rijtje.

Naar aanleiding van de bouw van een nieuwe sporthal wordt ter hoogte van  het Schipdonkkanaal een stuk van de Oude Kale opengelegd. De Oude Kale stroomt er  nu nog ondergronds in buizen.  De werken zullen afgerond zijn tegen de zomer van 2016.

In Landegem-Nevele zal een rechtgetrokken stuk van de Oude Kale terug meanderen op een opgehoogd terrein tussen de beek en het Afleidingskanaal. Bedoeling is hiermee de ecologische waarde lokaal te verbeteren, want de waterkwaliteit is er nog altijd niet optimaal.

In Nevele komt er een wandelpad langs de Poekebeek. Nu houdt het bestaande pad ter hoogte van het centrum op, maar dat zal tegen 2017 volledig verbonden zijn. Voor een fijne waterbeleving komt het wandelpad in het talud van de beek. Het pad zal zelfs gedeeltelijk over het water zweven.

Principeschets van gepland wandelpad. Het wandelpad wordt gerealiseerd tegen 2017.

Eerder dit jaar is in Poesele (Nevele) ook al een ecologisch herinrichtingsproject afgerond over een lengte van 1,5 km. De oude en gedempte oevers zijn daarbij gebruikt om natuurvriendelijke flauwe oevers en winterbedden aan te leggen. Er zijn ook negen nieuwe vistrappen aangelegd en er werden verschillende diepe poelen uitgegraven.

Gerelateerde inhoud
Nieuwe vistrap op de Poekebeek
VMM-nieuwsbrief
Abonneer je hier op de VMM-nieuwsbrief voor milieuprofessionals.

De VMM houdt je met haar nieuwsbrief op de hoogte van het belangrijkste milieunieuws.

Editie 17 december 2015

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.