Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Nieuws

Nieuws

 Volg VMM via RSS

 

Dalende grondwaterstanden na lange droogte, maar toestand niettemin beter dan juli vorig jaar

Sinds half mei is het droog en zonnig, wat voor een daling van de grondwaterstanden en debieten in de onbevaarbare rivieren zorgde. Door de recente en voorspelde regen dalen de grondwaterstanden minder snel en stijgen de debieten tijdelijk. De globale trend blijft echter dalend. Hoewel de situatie in juli vorig jaar minder rooskleurig was, blijft spaarzaam omspringen met ons water– zoals steeds – belangrijk.

Lees verder...

Vistrap op de Demer in Hasselt geeft vissen een zetje

De werken aan de vistrap aan de Lummense Kiezel in Hasselt zijn deze maand afgerond. We groeven over 300 meter lengte een grote meander uit langs de automatische klepstuw van de Demer. Er werden 23 drempels met telkens een 8-tal cm hoogteverschil aangelegd. Zo kunnen vissen het hoogteverschil van bijna twee meter aan de stuw trotseren en verder opwaarts zwemmen.

Lees verder...

PFAS wijdverspreid in Vlaams oppervlakte- en grondwater

De VMM voerde in 2022 een grootschalige monitoringscampagne uit naar PFAS in oppervlakte- en grondwater. De resultaten bevestigen dat PFAS wijdverspreid is in Vlaanderen. Gemeten concentraties zijn vergelijkbaar met die van onze buurlanden. Het voorkomen van PFAS heeft een duidelijke relatie met puntbronnen. In opdracht van de VMM analyseerde studiebureau Arche alle verzamelde meetgegevens in een onderzoeksrapport.

Lees verder...

Betere milieuprestaties door milieumanagementsysteem EMAS

De VMM vraagt niet alleen van bedrijven en burgers inspanningen voor een beter leefmilieu. We willen ook zelf een voorbeeld zijn. Daarom hanteren we al 10 jaar het EMAS-milieumanagementsysteem, waardoor onze ecologische voetafdruk steeds kleiner wordt en onze milieuprestaties boven verwachting scoren. De nieuwe doelstellingen voor 2030 leggen de lat hoog. We zijn ambitieus voor de toekomst en gaan de uitdagingen vol overtuiging aan.

Lees verder...

Kwaliteit van Vlaamse waterbodems verbetert langzaam

Sinds de eerste monitoringscampagne van 2000-2003 is de algemene toestand van de waterbodemkwaliteit in Vlaanderen verbeterd. Het percentage sterk verontreinigde meetplaatsen is gedaald van 45% naar 6%. Het percentage niet of licht verontreinigde waterbodems is toegenomen van 20% tot 73%.

Lees verder...

Beter gewapend tegen droogte

De voorbije dagen viel de langverwachte regen, na een tot nog toe hete en droge maand juni. Deze neerslag neemt de kans op langere droge periodes niet weg. We volgen de situatie op de voet en zetten op een rijtje welke maatregelen (kunnen) genomen worden. Hoe staan we ervoor en wat leren we van de voorbije jaren? We legden deze en andere vragen voor aan de VMM-expert droogte, Sofie Herman.

Lees verder...

Klimaatbestendig de zomer in

De zomer is officieel begonnen. Maar naast de terrasjes en lange dagen brengt het seizoen ook uitdagingen met zich mee. Door de klimaatverandering kampen we in de zomer vaker met lange periodes van droogte, wateroverlast door intenser en frequenter zomeronweer en hittestress door steeds hoger oplopende temperaturen, in dicht bebouwde omgeving nog versterkt door het hitte-eiland effect. Gelukkig zijn er manieren om het hoofd te bieden aan deze uitdagingen.

Lees verder...

Onthardingsinitiatief ‘De Grote Opkuis’ herstelt vallei Kleine Nete

Begin juni startten de sloopwerken van allerlei constructies en verhardingen in Geel, Kasterlee, Nijlen en Olen. Het is de eerste fase van ‘De Grote Opkuis’, een onthardingsinitiatief van de gebiedscoalitie Kleine Nete, onderdeel van een strategisch project ‘Meer veerkracht in de vallei van de Kleine Nete’. De VMM coördineert de werken, al 5 deelpartners gingen aan de slag.

Lees verder...

Unieke belevingsplek met Zenneterras en speelbos in Halle

De Zenne is onlosmakelijk verbonden met Halle. Met de bouw van de Zenneterrassen maakt de Vlaamse Milieumaatschappij, met de stad Halle en het strategisch project Zennevallei, van de Zenne een waterloop die zich niet langer verstopt in de stad. Aan de oude Molensite in Eizingen vind je voortaan naast een ons derde Zenneterras ook een avontuurlijk speelbos.

Lees verder...

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.