Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Nieuws / Archief / Werken oeverzones Schijn in Rivierenhof

Werken oeverzones Schijn in Rivierenhof

26-01-2015
26/01/2015 - Vandaag start de VMM met het afschuinen van drie oeverzones van het Schijn in het Rivierenhof. Het creëren van een meer geleidelijke overgang tussen water en land verhoogt de ecologische waarde van de waterloop. De VMM en Provincie werken samen aan een natuurlijkere Schijn in Deurne.

Ter hoogte van het provinciaal domein Rivierenhof volgt de rivier Groot Schijn grotendeels haar natuurlijke kronkelend verloop. In 2011 ruimde VMM er het slib op de Schijnbodem. De oevers van de rivier zijn in het Rivierenhof echter over het hele verloop vrij steil. Afschuining bevordert de biodiversiteit en helpt dieren gemakkelijker in en uit het water. Ook voor bezoekers van het Rivierenhof zijn afgeschuinde oevers een mooie meerwaarde.

Nadat de provincie vorig jaar de Schijnoever afschuinde en meer ecologisch aanlegde ter hoogte van het westelijke deel van het Rivierenhof bij de heraanleg van parking West, zal VMM nu op drie andere plaatsen in het provinciaal domein de oever afschuinen.

Foto van de oeverwerken aan het RivierenhofHet afschuinen van oevers op bepaalde plaatsen zorgt immers voor meer variatie en verhoogt de ecologische waarde van de waterloop. Een meer geleidelijke overgang tussen land en water, bevordert een grotere diversiteit in plantengroei. Ook dieren die per ongeluk in het water terechtkomen, geraken makkelijker uit het water via een afschuinde oever. De rivier wordt tenslotte ook toegankelijker voor dieren die langs de oever leven. Enkele jaren terug, was er heel wat bezorgdheid bij buurtbewoners over jonge zwanen die op het Schijn rondzwommen en of deze al dan niet makkelijk uit het water geraakten.

Ook voor de talrijke parkbezoekers en schoolkinderen zullen deze afschuinde zones een mooie meerwaarde betekenen: het worden toegankelijke plaatsen waar je het leven aan de rand van land en water kan observeren. De beleving van de rivier het Schijn wordt er vast een stuk aangenamer en boeiender door.

Behalve het afschuinen van de oevers op drie locaties, worden op twee andere plaatsen in het Rivierenhof ook oevers verstevigd (een uitgeholde en een verzakte oever). In totaal wordt er vanaf maandag dus op 5 locaties in het provinciaal domein gewerkt. De werken zullen tien werkdagen in beslag nemen.

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.