Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Nieuws / Archief / Wereldwaterdag 22 maart

Wereldwaterdag 22 maart

20-03-2015
Op zondag 22 maart is het Wereldwaterdag. Elk jaar focust deze internationale hoogdag van het water op een specifiek aspect van gezond water. Dit jaar is dat ‘duurzame ontwikkeling’.

Water speelt een rol in zowat elk aspect van ons leven: gezondheid, voedsel, omgeving, industrie, energie… Maar staan we daar wel genoeg bij stil? Zo is er bijvoorbeeld wereldwijd genoeg water beschikbaar maar toch hebben 748 miljoen mensen geen toegang tot zuiver water. Boosdoeners zijn onder andere pesticiden en chemicaliën.

Wereldwaterdag 2015De Vlaamse Milieumaatschappij zet al jaren volop in op pesticidenreductie. Neem eens een kijkje op www.vmm.be/zonderisgezonder om ook zelf je steentje bij te dragen aan gezond water.

Maar er zal meer nodig zijn dan dat. Uit een nieuwe VN-rapport blijkt dat bij een ongewijzigd waterbeleid de wereld tegen 2030 met een globaal watertekort van 40 procent zal kampen. Er moet dringend iets veranderen aan de manier waarop water gebruikt, beheerd en gedeeld wordt. Het rapport becijfert bijvoorbeeld dat 80 procent van alle afvalwater niet opgevangen of gezuiverd wordt.

Omdat alle kleine beetjes helpen, kan je ook hier je steentje bijdragen. Hoe is de afvoer van jouw afvalwater geregeld? Vang je je regenwater op om te gebruiken in de tuin of in het toilet? Misschien ben je wel van plan om te bouwen of verbouwen. Lees er dan zeker onze Waterwegwijzer bouwen en verbouwen eens op na. Je vindt er allerlei handige tips om duurzaam om te springen met water en je leert de verplichtingen kennen rond lozing van huishoudelijk afvalwater, regenwater en het drinkwatercircuit.

Op www.unwater.org/worldwaterday/ (website in het Engels) vind je alle informatie over de internationale Wereldwaterdag. Klik door naar Events en zoom in op Vlaanderen om te zien welke evenementen er op 22 maart georganiseerd worden bij jou in de buurt.

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.