Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Nieuws / Archief / Voormalig voetbalterrein krijgt ecologisch waardevolle en recreatieve inrichting

Voormalig voetbalterrein krijgt ecologisch waardevolle en recreatieve inrichting

06-12-2023
Op maandag 4 december startte de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) met de afgraving van een deel van het voormalig voetbalveld en randzone ervan in de Frans Smoldersstraat ter hoogte van de Leuvensesteenweg in Zaventem. De rivier de Woluwe, die het terrein flankeert, krijgt zo meer ruimte om gecontroleerd uit haar oevers te treden. Het terrein krijgt een ecologisch waardevolle inrichting met ruimte voor natte natuur, bos en recreatie. Als alle volgens planning verloopt, worden de werken afgerond in april 2024.

Woluwe krijgt meer ruimte

Het voetbalterrein vond een nieuwe plek op een hoger gelegen locatie. De vrijgekomen ruimte speelt een belangrijke rol in het herstel van de riviervallei. De VMM en gemeente Zaventem engageren zich zo om de vallei van de Woluwe op te waarderen en het gebied groen en natuurlijk in te richten.

“In het verleden werd de omgeving hier opgehoogd en de Woluwe in een keurslijf gedwongen. Door de gronden nu af te graven tot 1,5 meter krijgt het water in de Woluwe de ruimte die het nodig heeft om gecontroleerd buiten haar oevers te treden”, zegt Katrien Smet van de VMM.

De werken langs de Woluwe in Zaventem zijn afgelopen maandag gestart

De graafwerken langs de Woluwe zijn afgelopen maandag gestart ©VMM

Ecologische waardevoller

Door het creëren van een plas-draszone vernatten we het gebied wat zorgt voor betere leefomstandigheden voor fauna en flora. De Woluwe krijgt natuurlijke oevers en in het gebied worden inheemse bomen aangeplant.

Zitbanken en natuurlijke speelelementen zorgen voor natuurbeleving en maken van het gebied een recreatieve ontmoetingsplek met ruimte voor rust en spelplezier. Via een verlaagd natuurlijk terras langs de oever kunnen wandelaars en spelende kinderen tot vlakbij de Woluwe komen en van dichtbij kennis maken met de rivier. De inrichting gebeurt in nauw overleg met het Regionaal Landschap Brabantse Kouters en de Bosgroep Vlaams-Brabant en wordt financieel ondersteund door het Agentschap voor Natuur en Bos, het Vlaamse Randfonds en ALD Automotive.

Ontwerp van het terrein langs de Woluwe met groene rustplek

Ontwerp van het terrein na de afgraving en inrichtingswerken

De uitvoeringstermijn van de werken is 70 werkdagen, het einde van de werken is voorzien in april 2024. Het project kost iets meer dan €500.000.

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.