Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Nieuws / Archief / Uitstekende score voor Vlaams zwemwater

Uitstekende score voor Vlaams zwemwater

13-05-2015
Het is veilig zwemmen in de Vlaamse natuurlijke zwemzones. Het zwemwater aan de kust en in de Vlaamse zwemvijvers scoort zelfs in meer dan 80 % van de gevallen uitstekend. Dankzij onze frequente wateranalyses merken we een verminderde waterkwaliteit ook snel op.

Aan de hand van de wateranalyses van de laatste vier jaar, scoort 81% van de Vlaamse zwemwateren ‘uitstekend’ en 19% ‘goed’. Dat blijkt uit het nieuwe rapport 'Zwemwaterkwaliteit 2014' met een langetermijnbeoordeling van alle zwemvijvers en badzones aan de kust.

In Vlaanderen zijn er 86 officiële zwemwateren, waarvan 42 aan de kust en 44 zwemwateren in het binnenland. Geen enkel Vlaams zwemwater scoort ‘aanvaardbaar’ of ‘slecht’. Sinds de eerste beoordeling in 2011 is dit een sterke vooruitgang. Deze langetermijnbeoordeling geeft aan dat er geen structurele problemen zijn met deze zwemzones. Een ‘slechte’ score zou betekenen dat er op die locatie niet meer gezwommen mag worden.

Tijdelijke verontreinigingen zijn nooit helemaal uit te sluiten. Om de volksgezondheid te waarborgen voert de VMM in samenwerking met het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid een intensieve watermonitoring uit tijdens het badseizoen. Wanneer de waterkwaliteit plots vermindert, wordt het zwemadvies bijgesteld en is een zwemverbod tijdelijk mogelijk.

De actuele waterkwaliteit van de zwemvijvers kan je nu al raadplegen op www.kwaliteitzwemwater.be. Vanaf juni – met de start van het badseizoen aan de kust – vind je er ook de actuele waterkwaliteit van de zwemzones aan de kust.

Lees meer in het rapport 'Zwemwaterkwaliteit 2014'.

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.