Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Publicaties / Kwaliteit van het zwemwater in 2014

Kwaliteit van het zwemwater in 2014

Uitgave 15-05-2015Het is veilig zwemmen in de Vlaamse natuurlijke zwemzones. Het zwemwater aan de kust en in de Vlaamse zwemvijvers scoort in meer dan 80 % van de gevallen uitstekend. De overige zwemwateren hebben een goede kwaliteit.

Aan de hand van de wateranalyses van de laatste vier jaar, scoort 81% van de Vlaamse zwemwateren ‘uitstekend’ en 19% ‘goed’. In Vlaanderen zijn er 86 officiële zwemwateren, waarvan 42 aan de kust en 44 zwemwateren in het binnenland. Geen enkele Vlaams zwemwater scoort ‘aanvaardbaar’ of ‘slecht’. Sinds de eerste beoordeling in 2011 is dit een sterke vooruitgang.

De zwemwaterkwaliteit in 2014 is de beste sinds 2011. Vanaf 2011 wordt volgens de huidige beoordelingswijze gewerkt. Alle zwemwateren behoren tot de klasse uitstekend en goed en vooral bij de kustwateren was er in 2014 een sterke toename van het aantal uitstekende badzones. Dit komt vooral door het verder investeren in afkoppelingsprojecten van regenwater en ook doordat er in 2014 minder vaak hevige neerslag was voorafgaand aan de monsternames.


vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.