Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Nieuws / Archief / Stookadvies wegens slechte luchtkwaliteit

Stookadvies wegens slechte luchtkwaliteit

19-12-2016
Maandag 19/12/16 is de informatiedrempel van 50µg/m³ fijn stof overschreden in Vlaanderen. Ook voor dinsdag en woensdag worden hoge fijnstofconcentraties in Vlaanderen voorspeld. Daarom adviseren we de bevolking om geen hout te stoken als bijverwarming of om sfeer te creëren.

Verwachtingen maandag en komende dagen

Maandagochtend om 8.00u bedroeg de gemiddelde concentratie van PM10 in Vlaanderen  60 µg/m³. Ook de volgende dagen blijven de meteorologische omstandigheden ongunstig voor de verdunning van de luchtvervuiling (weinig wind en bijkomend een temperatuursinversie vanaf dinsdag 20/12 en woensdag 21/12). Op basis van de laatste weersvoorspellingen zal vanaf donderdag de wind toenemen en de luchtvervuiling verdunnen. Vanaf donderdagavond zullen de fijnstofconcentraties dalen. Vrijdag worden geen overschrijdingen meer verwacht van de informatiedrempel.

Houtverbranding beperken heeft positieve impact op de gezondheid

Omwille van de slechte luchtkwaliteit doet de Vlaamse Milieumaatschappij een oproep aan de bevolking om vandaag en de komende dagen geen hout te stoken in haarden of kachels. De impact van houtverbranding op de luchtkwaliteit in een woonomgeving kan lokaal erg hoog oplopen.  Houtverbranding beperken op dagen met te veel fijn stof heeft een belangrijke positieve impact op de gezondheid.

Bij de verbranding van hout  komen er schadelijke stoffen vrij zoals fijn stof, dioxines en PAK. Deze stoffen hebben aanzienlijke gezondheidseffecten, zo zorgen PAK voor DNA-schade en zijn ze daardoor kankerverwekkend. Zowel haarden als kachels dragen bij tot deze schadelijke uitstoot. Het is niet verboden op deze dagen hout te verbranden, maar toch kunnen burgers bijdragen aan een betere luchtkwaliteit door geen hout te stoken. Als mensen toch stoken, raden we aan om enkel droog en onbehandeld hout te gebruiken.

Meer informatie over het stookadvies en actuele meetresultaten

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.