Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Nieuws / Archief / Nieuwe resultaten debieten waterlopen en grondwater

Nieuwe resultaten debieten waterlopen en grondwater

08-04-2021
Op 62% van de locaties zijn de grondwaterstanden zeer laag (30%) tot laag (32%) voor de tijd van het jaar. Ook in meer dan de helft van de meetlocaties van het oppervlaktewaterdebiet worden lage tot zeer lage waarden voor de tijd van het jaar geregistreerd. Dat wijst op een duidelijk drogere toestand dan wat we op het einde van een gemiddelde winter verwachten.

Maart was bijna overal in Vlaanderen droger dan gemiddeld. In het westen viel duidelijk minder neerslag dan normaal, naar het oosten toe lopen de neerslagcijfers op met in het uiterste oosten enkele waarden die aanleunen tegen normale waarden voor de tijd van het jaar. De gemeten neerslagtotalen varieerden van 25,3 tot 58,5 mm (gemiddeld 38,7 mm; normaal te Ukkel: 59,3 mm). De totaalneerslag van de voorbije 3 maanden evolueerde hierdoor naar normaal (tussen 174,89 mm en 237,99 mm; gemiddelde: 200,93 mm; normaal januari t.e.m. maart te Ukkel: 199,9 mm).

Grondwaterstanden

Op 26 maart vertoont ruim de helft van de meetplaatsen (62%) een lage (32%) tot zeer lage (30%) grondwaterstand voor de tijd van het jaar. De natte januarimaand van dit jaar zorgde dus slechts kort voor een periode met overwegend hoge tot zeer hoge standen voor de tijd van het jaar. Op het einde van het hydrologisch winterseizoen (tot eind maart) verwachten we de hoogste grondwaterstanden. 

Grondwaterstand april 2021

Toestand onbevaarbare waterlopen

In meer dan de helft van de meetlocaties van oppervlaktewaterdebiet worden lage tot zeer lage waarden voor de tijd van het jaar geregistreerd. Dat wijst op een duidelijk drogere toestand dan wat we op het einde van een gemiddelde winter verwachten.

Voor de onbevaarbare waterlopen worden momenteel zowel op korte termijn (48 uur vooruit) als op lange termijn (10 dagen vooruit) geen kritieke overstromingen van de waterlopen verwacht. Als gevolg van de neerslagverwachtingen voor de komende dagen blijft het risico op overstromingen stabiel. Deze overstromingsvoorspellingen worden continu bijgesteld, de meest recente resultaten zijn raadpleegbaar via www.waterinfo.be.

Oppervlaktewaterdebiet april 2021

Toestand van het watersysteem – april 2021 >>

 

 

Benieuwd hoe ons grondwatersysteem werkt? Bekijk het hier in enkele korte filmpjes.

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.