Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Nieuws / Archief / Kritieke overstromingen in Voeren en alarmpeilen in het Demer- en Maas- en Dijlebekken

Kritieke overstromingen in Voeren en alarmpeilen in het Demer- en Maas- en Dijlebekken

15-07-2021
Sinds dinsdag is er zeer veel neerslag gevallen over het zuidoostelijk deel van Vlaanderen. Het is echter Voeren die het sterkst getroffen werd en waarbij tot 100 mm neerslag gevallen is over de afgelopen 24 uur. Hierdoor zijn langs de Voer en Berwijn historisch hoge waterstanden bereikt waarbij straten en woningen onder water komen. Op de Voer is het peil op de meeste plaatsen weer aanzienlijk gedaald. De daling op de Berwijn is ingezet. Er wordt geen nieuwe stijging verwacht.

Vanuit het noorden blijft nog steeds een front over het oostelijk deel van Vlaanderen trekken. 

Boven het Demer-, Dijle- en Netebekken is er deze nacht nog tot 50mm regen vallen.  De regenzone blijft de komende uren nog over de bekkens trekken. In het westelijk deel van Limburg en het oostelijk deel van Antwerpen en Vlaams-Brabant stijgen de waterpeilen hierdoor sterk en zijn kritieke overstromingen niet uitgesloten.

Het blijft wel aangeraden waakzaam te blijven aangezien er plaatselijk nog steeds veel neerslag kan vallen.

De situatie wordt op de voet opgevolgd.

Door de langdurige neerslag kunnen de benedenlopen nog lang hun hogere waterstanden aanhouden. Er wordt echter niet verwacht dat er vanaf vrijdag zich nog overstromingen zullen voordoen.

Volg de actuele situatie op waterinfo.be

 

 

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.