Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Nieuws / Archief / Kritieke overstromingen in het Demer- en Maas- en Dijlebekken

Kritieke overstromingen in het Demer- en Maas- en Dijlebekken

15-07-2021
Sinds dinsdag is er zeer veel neerslag gevallen over het zuidoostelijk deel van Vlaanderen. Voeren werd het sterkst getroffen waar er tot 100 mm neerslag gevallen is over de afgelopen 48 uur. Hierdoor zijn langs de Voer en Berwijn historisch hoge waterstanden bereikt waarbij straten en woningen onder water komen. Op de Voer is het peil op de meeste plaatsen weer aanzienlijk gedaald. De daling op de Berwijn is ingezet. Er wordt geen nieuwe stijging verwacht, al blijft waakzaamheid belangrijk omdat er in de loop van de dag nog nieuwe onweders zich kunnen voordoen.

Vanuit het noorden blijft nog steeds een front over het centrale deel van Vlaanderen trekken. 

Boven het Demer-, Dijle- en Netebekken is er deze nacht nog tot 50 mm regen vallen. De regenzone blijft de komende uren nog over de bekkens trekken. In het westelijk deel van Limburg en het oostelijk deel van Antwerpen en Vlaams-Brabant stijgen de waterpeilen hierdoor sterk en zijn kritieke overstromingen niet uitgesloten.

Op de Aa in Turnhout is het alarmpeil bereikt. Ondertussen zijn enkele huizen en bedrijventerreinen aan het overstromen. 

Op de Kleine Nete in Kasterlee en Herentals zijn de peilen stijgende, maar worden voorlopig geen kritieke overstromingen verwacht. De dijken in landbouwgebied de Zegge en het traject waar bevers actief zijn tussen Herentals en Grobbendonk worden in de gaten gehouden en acties worden ondernomen om schade te beperken.

Op de Molse Nete, de Grote Nete en de Grote Laak doen zich niet kritieke overstromingen voor. Op de Scheppelijke Nete werd het alarmpeil bereikt, waardoor enkele woningen ter hoogte van de Postelsesteenweg met wateroverlast te kampen krijgen.

In Vlaams-Brabant is het alarmpeil op de Vunt in Wilsele overschreden. Daar is er wateroverlast ter hoogte van de Eénmeilaan en dreigen enkele woningen ter hoogte van de Kesselosesteenweg onder water te komen.

De Dijle in Sint-Joris-Weert zal in de loop van de namiddag tot tegen het alarmpeil komen waarbij een woning in de Florivalstraat bedreigd wordt. Het wachtbekken van Egenhoven is ondertussen gestart met vullen. Ondertussen is ook de Dijle buiten zijn oevers getreden in Rotselaar opwaarts de monding aan de Demer.

Het waterpeil op de Winge en de Grote Losting in Holsbeek, Rotselaar en Wezemaat stijgt erg snel. Naast de lokale wateroverlast in het Wingepark dreigen later op de dag ook overstromingen vanuit de waterlopen woningen te bedreigen in de omgeving van de E314 en de Steenweg op Holsbeek.

Overal in het Maasbekken staan de waterpeilen hoog. De wachtbekkens op de Dommel in Overpelt en de Jeker in Lauw worden gevuld. Er worden voorlopig geen kritieke overstromingen verwacht.

Overal in het Demerbekken staan de waterpeilen hoog tot zeer hoog. Alle wachtbekkens worden aangesproken. Op verschillende plaatsen kunnen kritieke overstromingen optreden, o.a. langs de Grote Gete, de Kleine Gete, de Demer en de Herk.

Omdat er nog veel water vanuit Wallonië komt, wordt gevreesd voor problemen op de Grote Gete (sportterrein, industrieterrein) waarbij ook het centrum van Hoegaarden bedreigd wordt. Voor wat betreft de Kleine Gete is het waterpeil t.h.v. Orsmaal ruim boven het alarmpeil gegaan waarbij dit peil nog lange tijd kan aangehouden worden. Ook in Zoutleeuw wordt gevreesd voor problemen vanuit de Kleine Gete.

Voor wat betreft de Herk zijn de wachtbekkens aan het vullen. Langs de Herk worden problemen verwacht in Stevoort (Hasseltsedreef).

De Velpe reageert voorlopig traag en toont voorlopig nog geen problemen.

Ook de Begijnebeek zal ondanks de wachtbekkens buiten zijn oevers treden in Diest.

De Demer opwaarts Diest en Hasselt is eveneens boven het alarmpeil uitgestegen, maar heeft zijn maximum zowat bereikt. 

De regenzone die nu nog over deze bekkens trekt kent verschillende onweersclusters die op korte tijd nog veel neerslag kunnen doen vallen. Deze clusters zijn onvoorspelbaar, dus waakzaamheid blijft noodzakelijk.

Door de langdurige neerslag kunnen de benedenlopen nog lang hun hogere waterstanden aanhouden.

De situatie wordt op de voet opgevolgd.

Meer info op waterinfo.be

 

 

De voorspellingen voor de onbevaarbare waterlopen omvatten enkel de door de Vlaamse Milieumaatschappij gemodelleerde waterlopen en zijn niet gebiedsdekkend voor Vlaanderen. Er worden evenmin overstromingen uit rioleringen voorspeld.

Bekijk enkele beelden vanop het terrein (Facebook) »

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.