Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Nieuws / Archief / Kritieke overstromingen verwacht in het Demer- en Maasbekken

Kritieke overstromingen verwacht in het Demer- en Maasbekken

14-07-2021
Sinds gisteren (dinsdag) tot donderdag wordt zeer veel neerslag voorspeld over het oostelijk deel van Vlaanderen. In het Demer- en Maasbekken worden neerslaghoeveelheden verwacht tussen 60 mm en 130 mm. De grootste hoeveelheid neerslag zal vandaag (woensdag) vallen. Gisteren (dinsdag) is er in het zuidoosten van Limburg al ruim 30 mm gevallen (plaatselijk tot 50 mm). De waterpeilen op enkele waterlopen in het zuidoosten van Limburg zijn hierdoor boven het waakpeil gestegen. Aangezien het in de tweede helft van de nacht minder geregend heeft, staat enkel op de Berwijn en de Kleine Herk het waterpeil op dit moment nog boven het waakpeil.

Verwachte overschrijdingen alarmpeil

Gezien de verzadigde grond en de reeds hogere waterstanden, zullen zich in het Demer- en Maasbekken mogelijk kritieke overstromingen voordoen.

De voorspellingen geven aan dat volgende waterlopen in de loop van de namiddag mogelijk boven hun alarmpeil zullen treden: de Voer, de Berwijn, de Demer, de Mombeek, de Herk, de Mangelbeek, de Zwartebeek en de Bosbeek.

Vooral voor de Voer en de Berwijn wordt verwacht dat deze in de komende uren boven het alarmpeil uitkomen en kritieke overstromingen zullen veroorzaken. Voor deze waterlopen is de kans aanzienlijk dat er zich een gelijkaardige situatie voordoet als in juni 2018.

Verwachte overschrijdingen waakpeil

De voorspellingen geven aan dat volgende waterlopen in de loop van de namiddag boven hun waakpeil zullen treden: de Jeker, de Velpe, de Dommel, de Gete's, de Melsterbeek, de Grote Nete, Molse Nete en de Barebeek.

Waakzaamheid geboden

De neerslagzone toont een scherpe scheidingslijn waardoor de meer westelijke bekkens veel minder neerslag zullen te verwerken krijgen. Er wordt echter opgeroepen waakzaam te blijven voor het geval de neerslagzone toch meer westelijk zou vallen dan nu voorspeld.

De situatie wordt op de voet opgevolgd.

Volg de actuele situatie op waterinfo.be

 

 

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.