Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Nieuws / Archief / Jobstudent Aubry: “Ik wist niet dat er een overheidsorgaan was dat zo bezig is met klimaat- en milieukwesties!”

Jobstudent Aubry: “Ik wist niet dat er een overheidsorgaan was dat zo bezig is met klimaat- en milieukwesties!”

06-05-2024
Tijdens de zomermaanden ontvangen we elk jaar met open armen enkele jobstudenten bij de VMM. In 2023 was Aubry De Boever met haar 17 jaar een van de jongste vakantiekrachten die het reilen en zeilen bij de VMM leerde kennen. Ze vertelt je graag meer over haar maand bij het team Internationale Samenwerking!
“Ik kreeg de kans om dieper in de projecten te duiken en echt te begrijpen waar de VMM zich mee bezighoudt.”

“Ik had nooit kunnen verwachten dat ik bij de VMM zo’n boeiende en verrassende reeks opdrachten zou krijgen. Mijn initiële gedacht was dat ik voornamelijk bezig zou zijn met het organiseren van mappen, maar ik ontdekte al snel dat ik de kans kreeg om dieper in de projecten te duiken en echt te begrijpen waar de VMM zich mee bezighoudt. Voordat ik als jobstudent aan de slag ging, was de VMM voor mij onbekend terrein. Ik had geen idee dat er een overheidsorgaan was dat zich zo intensief bezighield met klimaat- en milieukwesties, ondanks dat ik persoonlijk ook veel belang hecht aan die thema’s. Het was eigenlijk mijn sterke interesse in klimaat en milieu die me naar de VMM trok. Ik was ook aangenaam verrast door de begeleiding die ik kreeg. Er was altijd wel iemand beschikbaar om mijn vragen te beantwoorden en te helpen bij eventuele problemen.”

Een kijk in het werkleven

“Natuurlijk realiseer ik me dat de impact van je werk nog sterker wordt wanneer je hier in vast dienstverband werkt en besef ik dat een vakantiebaan zijn grenzen heeft. Vooral omdat mijn opleiding niet direct gerelateerd is aan dit vakgebied. Toch was het een geweldige leerkans, niet alleen om inzicht te krijgen in het werk van de VMM, maar ook om een voorproefje te krijgen van het echte werkleven en hoe mensen hun dagen na hun schooltijd doorbrengen. Ik besef nu hoe belangrijk het is om goede collega’s te hebben, net zoals ik dat op school ervaar met mijn klasgenoten. Samenwerken is dagelijkse kost, dus het is essentieel om goed met elkaar overweg te kunnen. Dat viel me het meest op tijdens interviews en vergaderingen: hoe cruciaal samenwerking is, vooral bij deelname aan Europese projecten. Daarnaast heb ik geleerd hoe essentieel waterbeheer is voor het behoud van gezond water en ecosystemen. Ook een eyeopener was het besef dat rivieren gemonitord worden om de waterkwaliteit te meten, dat wist ik niet. Mijn computervaardigheden kregen ook een boost: ik leerde werken met Excel, een programma dat ik voorheen zelden gebruikte, en ontdekte enkele handige tools in Word.”

Verschil met het schoolleven

“Wat me verraste, waren de voordelen zoals maaltijdcheques en verlofdagen die ik ook mocht ontvangen!”

“Wat me echt verraste, waren de voordelen van werken bij de Vlaamse overheid, zoals de fietsvergoeding, de maaltijdcheques en de verlofdagen, die zelfs ik als jobstudent mocht ontvangen! Ook viel me de impact van thuiswerken op. Het voelde soms wat vreemd om bijna volledig op mezelf aangewezen te zijn en enkel via e-mails te communiceren. Het thuiswerken was alleszins wel een positieve ervaring. Het werk dat ik heb mogen doen, in combinatie met telewerken, heeft me doen realiseren hoe cruciaal zelfstandigheid is. Het is aan jezelf om ervoor te zorgen dat je taken op tijd voltooid zijn en je moet zelf inschatten hoeveel tijd je aan een bepaalde opdracht besteedt. Dat staat in scherp contrast met mijn ervaring op school, waar een strak tijdschema voor iedereen geldt.”

“Hoewel zelfstandigheid een waardevolle vaardigheid is, brengt het ook enkele uitdagingen met zich mee, zoals het gevaar van uitstelgedrag. Desondanks merk ik dat ik er klaar voor ben en zelfs een sterke behoefte heb aan een toekomstige job waarin ik die zelfstandigheid kan toepassen. Op die manier kan ik op mijn eigen tempo werken en mijn werkzaamheden op een meer persoonlijke manier organiseren.”

jobstudent Aubry

Werksfeer en collega’s

“De werksfeer was prettig en ik merkte dat werk meer is dan alleen taken uitvoeren. Het draait ook om de mensen om je heen. Ik mocht zelfs enkele vergaderingen bijwonen, wat zeer boeiend en leerzaam was. Daarnaast heb ik interviews met medewerkers afgenomen voor een interne reeks over samenwerking binnen Europese projecten. Zo kreeg ik een dieper inzicht in het werk van de VMM. De enthousiaste gesprekken over projecten en positieve herinneringen aan eerdere samenwerkingen waren inspirerend. Wat ik echt boeiend vind aan die projectwerking is dat je je voor een bepaalde periode volledig kunt onderdompelen in een specifiek onderwerp, waardoor je steeds blijft bijleren en oplossingsgericht blijft denken. En als er iets niet vlot verloopt, is het belangrijk om er toch het beste van te maken.”

Een positieve ervaring

“Over het algemeen had ik geen idee dat er zoveel klimaatgerelateerde projecten in België en Europa gaande waren. Misschien zou er meer nadruk kunnen worden gelegd op het bekendmaken van de inspanningen van de VMM en het bereiken van de burgers. Ik merk dat veel van mijn leeftijdsgenoten het klimaat ook als een belangrijk thema zien, maar ze zijn zich vaak niet bewust van de diverse projecten op het gebied van milieu en klimaat die plaatsvinden in hun eigen gemeente of stad.”

“Mijn tijd bij de VMM was een verfrissende ervaring die me buiten mijn schoolactiviteiten liet stappen en me de kans gaf om veel te leren.”

“Mijn tijd bij de VMM was een verfrissende ervaring die me buiten mijn schoolactiviteiten liet stappen en me de kans gaf om veel te leren. Ik zou zeker graag terugkomen naar de VMM. Er zijn niet veel studentenjobs beschikbaar voor mijn leeftijd die daadwerkelijk de mogelijkheid bieden om kennis binnen een specifiek vakgebied op te doen. Terwijl ik dat net het leukste aan een vakantiejob vind: de kans om nieuwe kennis op te doen die niet alleen voor in de werkperiode relevant is, maar ook voor in de toekomst, en niet enkel een job om wat geld te verdienen tijdens de vakantie.”

“Ik voel me oprecht dankbaar dat ik de kans heb gekregen om hier te mogen werken en bij te dragen aan de belangrijke missie van de VMM. Het inzicht dat ik heb gekregen in het werk dat de VMM doet en de passie die ik heb gezien bij andere werknemers, heeft mijn betrokkenheid bij klimaat- en milieukwesties alleen maar versterkt. Ik kijk ernaar uit om mijn nieuw verworven kennis en ervaring te blijven toepassen, niet alleen voor mijn persoonlijke ontwikkeling, maar ook om een positieve impact te hebben op de wereld om me heen.”

Graag een vakantiejob bij de VMM? In 2025 delen we ons nieuw aanbod. De inschrijvingen voor vakantiejobs 2024 zijn intussen afgesloten. 

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.