Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Nieuws / Archief / Hoge ozonconcentraties verwacht

Hoge ozonconcentraties verwacht

17-06-2022
Vandaag en morgen worden hoge ozoncencentraties in de lucht verwacht. Vrijdag 17 juni kan de informatiedrempel van 180 microgram/m³ lokaal overschreden worden. Zaterdag zullen de ozonconcentraties verder toenemen, met mogelijks lokale overschrijdingen van de informatiedrempel. Vanaf zondag verbetert de luchtkwaliteit gevoelig.

Ozonconcentraties in de lucht zijn 's morgens altijd (zeer) laag en nemen toe in de loop van de dag door een combinatie van luchtvervuiling en zonnig en warm weer. De hoogste pieken worden daardoor in de namiddag of vroege avond gemeten.

Vandaag vrijdag wordt het zonnig en zeer warm met maximum temperaturen tussen 29° en 31°C. De wind waait zwak tot matig uit het zuiden tot zuidwesten.  De kans bestaat dat de Europese informatiedrempel van 180 microgram/m³ lokaal wordt overschreden. Daarom wordt de bevolking gewaarschuwd voor hoge ozonconcentraties.

Zaterdag wordt het opnieuw zeer warm, met zwak tot matige wind uit het zuiden. De ozonconcentraties zullen opnieuw hoog oplopen met kans op overschrijdingen van de informatiedrempel.

Vanaf zondag wordt het gevoelig minder warm en neemt de wind toe. Er worden dan geen overschrijdingen meer verwacht.

Meer informatie over ozon en de actuele ozonconcentratie op kaart»

Actuele meetwaarden en overschrijdingen per meetstation»

Opletten als je gevoelig bent voor luchtvervuiling

Kinderen, ouderen, personen met ademhalingsproblemen ... zijn extra gevoelig voor luchtvervuiling. We raden aan dat je geen zware lichamelijke inspanningen doet in de buitenlucht tussen 12 en 22 uur. Binnenshuis is de ozonconcentratie in de lucht gemiddeld de helft lager dan in de buitenlucht.

Als de alarmdrempel voor ozon (240 microgram/m³) wordt overschreden, geldt dat advies voor de volledige bevolking.

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.