Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Nieuws / Archief / Veel ozon in de lucht

Veel ozon in de lucht

07-09-2023
Het is niet alleen warm. Er wordt ook veel ozon in de lucht gemeten. Daardoor is er tot en met zondag 10 september kans op lokale overschrijdingen van de informatiedrempel. Wie gevoelig is aan luchtverontreiniging vermijdt best zware fysieke inspanningen in de buitenlucht tussen 12 en 22 uur.

Ozonconcentraties in de lucht zijn 's morgens altijd (zeer) laag en nemen toe in de loop van de dag door een combinatie van luchtvervuiling en zonnig en warm weer. De hoogste pieken worden daardoor in de namiddag of vroege avond gemeten.

Vandaag, donderdag 7 september wordt het zonnig en zeer warm met maximum temperaturen rond 31°C. Dewind waait zwak tot matig uit het zuid tot zuidoosten. De kans bestaat dat de Europese informatiedrempel van 180 µg/m³ lokaal wordt overschreden. Daarom wordt de bevolking gewaarschuwd voor hoge ozonconcentraties.

Vrijdag 8 tot en met zondag 10 september blijft het zeer warm en zonnig zomerweer met maximumtemperaturen rond 31°C. De ozonconcentraties zullen opnieuw hoog oplopen met kans op overschrijdingen van de informatiedrempel.

Meer informatie over ozon en de actuele ozonconcentratie op kaart»

Opletten als je gevoelig bent voor luchtvervuiling

Kinderen, ouderen, personen met ademhalingsproblemen ... zijn extra gevoelig voor luchtvervuiling. We raden aan dat je geen zware lichamelijke inspanningen doet in de buitenlucht tussen 12 en 22 uur. Binnenshuis is de ozonconcentratie in de lucht gemiddeld de helft lager dan in de buitenlucht.

Als de alarmdrempel voor ozon (240 microgram/m³) wordt overschreden, geldt dat advies voor de volledige bevolking.

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.