Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Nieuws / Archief / Europees project “SCAPE” maakt kustgebieden sterk voor klimaatverandering

Europees project “SCAPE” maakt kustgebieden sterk voor klimaatverandering

30-01-2017
Kustlandschappen zijn heel gevoelig voor de gevolgen van klimaatverandering. SCAPE zoekt als internationaal project oplossingen om de veerkracht van landschappen te verbeteren. Natuurreservaat Het Zwin wordt in het kader van dit project heraangelegd.

SCAPE maakt de kust resistent

Om kustgebieden resistent te maken tegen de watergerelateerde gevolgen van klimaatverandering is het belangrijk om op Europees vlak te zoeken naar oplossingen. De gevolgen van klimaatverandering stoppen namelijk niet aan onze landsgrenzen. SCAPE is een Interreg 2 Zeeën-project met acht projectpartners in België, Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Het wil kustgebieden wapenen tegen de gevolgen van klimaatverandering zoals overstromingen en extreme regenval.

Hoe?

SCAPE gaat uit van een landschapsgeleid ontwerp: hierbij zorgt het landschap voor een goed waterbeheer. Met andere woorden: watermanagers, planners en architecten ontwikkelen een gezamenlijke aanpak om het landschap in te zetten tegen de watergerelateerde gevolgen van klimaatverandering.

Workshop in het Zwin

De VMM is partner in dit project en werkt mee aan een innovatieve heraanleg van het Zwingebied. Problemen zoals verzanding vormen een ernstige bedreiging voor de getijden. Verschillende aanpassingen zullen dit soort problemen in het Zwin tegengaan. Op 1 en 2 februari vindt er een workshop plaats voor alle projectpartners om bij te leren over watermanagement en om het landschapsgeleid ontwerp voor natuurreservaat Het Zwin van dichtbij te bekijken.  

Projectpartners

België

Stad Oostende

 

FARYS

 

Provincie West-Vlaaneren

 

Vlaamse Milieumaatschappij

Verenigd Koninkrijk

Kent Couny Council

 

Brighton & Hove City Council

Nederland

Gemeente Middelburg

 

Waterschap Scheldestromen

 Type project: INTERREG 2 Seas Mers Zeeën

Looptijd: 2014-2020

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.