Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Nieuws / Archief / Droogterapport 5 juli 2017

Droogterapport 5 juli 2017

06-07-2017
Dankzij enkele regenbuien sinds 27 juni is in een groot deel van Vlaanderen de extreem droge situatie op de korte termijn teruggebracht tot normale neerslaghoeveelheden. In West-Vlaanderen regende het wel veel minder en blijft de toestand daar extreem droog. Wat de debieten van de waterlopen, de bodemverzadiging en de grondwaterstanden betreft, blijft het in bijna heel Vlaanderen extreem droog op de langere termijn en blijft het risico op droogte bestaan.

Na de voorbije 12 droge maanden was ook juni zeer droog. Vooral in West-Vlaanderen bleef het de voorbije maand erg droog. Samen beschouwd waren de maanden april, mei en juni overal in Vlaanderen veel droger dan gemiddeld. Er viel gemiddeld over de meetposten van VMM slechts 80,1mm neerslag, of 42% van het normaal te Ukkel (189,6mm, bron: KMI). Vanaf 27 juni deden zich opnieuw enkele buienperiodes voor waarbij tot 4 juli tussen 4,2mm (de Panne) en 54,1mm (Heverlee) werd gemeten.

Samengaand met de neerslag werd op veel locaties een lichte daling van het neerslagtekort, een stijging van het bodemvocht en een lichte, tijdelijke stijging van de debieten waargenomen. Daarmee is in het centrum en oosten van Vlaanderen de droge situatie momenteel wat verbeterd. In het westen van Vlaanderen blijft de droge situatie momenteel wel bestaan.

Eind juni waren de grondwaterstanden op twee derde van de meetplaatsen zo laag dat er in de voorbije 30 jaar maximaal 3 keer lagere peilen voorkwamen. In het westen van Vlaanderen is het effect van de droogte op het grondwater meer uitgesproken dan in het oosten: de grondwaterstanden zijn er relatief lager en de peildalingen zijn sterker. Volgende maand verwachten we bij aanhoudende droogte een gelijkaardige toestand.

Tot 15 juli wordt voor verschillende delen van Vlaanderen neerslag verwacht in de nacht van 6 op 7 juli en vanaf 9 juli. Maar de huidige neerslagvoorspellingen zijn erg onzeker, tot 15 juli is er 50% kans op 6,1mm tot 14,2mm, afhankelijk van de locatie. De verwachte neerslag zal vermoedelijk volstaan om in het centrum en oosten van Vlaanderen de toestand op korte termijn normaal te houden en in het westen van Vlaanderen de droge toestand voor de korte termijn wat te verlichten indien de voorspelde neerslag ook daar valt. Afhankelijk van de hoeveelheid neerslag die uiteindelijk valt is het mogelijk dat in het centrum en oosten van Vlaanderen de toestand ook op de lange termijn wat verbetert. In het westen van Vlaanderen blijft het risico op droogte echter bestaan.

Lees het volledige droogterapport op www.waterinfo.be

 

 

De indicatoren en voorspellingen die in het rapport worden weergegeven, worden dagelijks geactualiseerd op waterinfo.be.

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.