Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Lucht / Evolutie luchtkwaliteit / Modelleringstools / CAR Vlaanderen

CAR Vlaanderen

In straten waar gebouwen op minder dan 30 meter van het midden van de weg staan, gebruik je CAR Vlaanderen om het effect van verkeersprojecten op de luchtkwaliteit te modelleren. Je kan het model gebruiken voor infrastructuurprojecten of projecten die extra verkeer genereren. CAR Vlaanderen gebruik je ook voor de aanpak van street canyons.

CAR Vlaanderen gebruik je voor een bebouwde omgeving

Gebouwen hebben namelijk een belangrijke impact op de luchtkwaliteit. Ze verhinderen de aanvoer van verse lucht door de wind. Hierdoor blijven de vervuilende emissies langer hangen in een bebouwde omgeving, dan in een meer open omgeving waar de verontreiniging wegwaait.

Voor locaties in een open omgeving is CAR Vlaanderen minder geschikt, omdat daar windrichting en -snelheid dan weer een belangrijke impact hebben. Voor dergelijke locaties maak je best gebruik van het IMPACT-model.

Wanneer gebruik je CAR Vlaanderen?

Als beleidsmaker kan je met CAR Vlaanderen inzicht krijgen in de impact van geplande mobiliteitsmaatregelen die een invloed hebben op de doorstroming, de verkeersintensiteit en de samenstelling van het wagenpark. 

Het model is niet geschikt om de impact te berekenen van:

  • (her)inrichting van de weg (bv. verkeersdrempel of versmalling)
  • aanpassing van gebouwen langs de weg

CAR Vlaanderen is een eenvoudig te gebruiken tool. Hierdoor is het wel niet het meest nauwkeurige model voor de berekening van concentraties langs straten. Voor een meer gedetailleerde modellering moet je een beroep doen op uitgebreidere (eventueel betalende) modellen of kan je een windtunnelonderzoek laten uitvoeren. Hiervoor wordt meestal een beroep gedaan op een extern studiebureau. De concentraties in straten en langs wegen kunnen uiteraard ook worden vastgesteld met behulp van metingen. Bekijk hoe je zelf een aantal verontreinigende stoffen kan meten»

Download CAR Vlaanderen 3.0.1 (versie maart 2023)»

Belangrijke aandachtspunten bij de installatie van CAR Vlaanderen:
  • Verwijder eerdere versies van het programma vóór je de nieuwe versie op je pc installeert.
  • Check bij een nieuw project of een nieuwe versie van CAR Vlaanderen beschikbaar is. Zo beschik je over de meest recente data.
  • Controleer of het model correct is geïnstalleerd aan de hand van het voorbeeldbestand (zie handleiding).
  • Soms verschijnt na installatie de melding 'Fout met database connectie! Niet in staat om verder te gaan' Om toch toegang te krijgen tot CAR Vlaanderen moet je dit bestand op je computer installeren.

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.