Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Evenementen / Archief / Waterdagen ‘23: VMM neemt je mee van de Westhoek tot in het historische Limburg

Waterdagen ‘23: VMM neemt je mee van de Westhoek tot in het historische Limburg

02-03-2023
Bij de VMM zijn we fan van water! Water is en blijft een van onze meest kostbare grondstoffen. Net daarom zetten we onze schouders onder de Vlaamse Waterdagen. Van 18 tot 26 maart organiseren tientallen waterpartners spetterende activiteiten en daar kan de VMM natuurlijk niet aan ontbreken. Ontdek de 13 activiteiten die we voor jou in petto hebben.

Een ingenieus systeem in de Westhoek 

Onze landbouwers in de polders hebben te kampen met te weinig water in de zomer en te veel water in de winter. Maar wat als we nu eens dat overtollige water stockeren en zo een grotere ondergrondse zoetwaterbel creëren? Dit heet ‘kreekruginfiltratie’ en is exact wat we samen met landbouwer Gino Nollet aan het uittesten zijn in Veurne.

Wanneer? 24 maart - Waar? Veurne

Waterdagen 23 activiteiten AntwerpenOp avontuur in en langs de Kleine Nete 

De Kleine Nete bruist van het leven. Maar niet iedereen is er even welkom. Kom op 23 maart in Grobbendonk te weten hoe we met een slim systeem jaarlijks duizenden invasieve Chinese wolhandkrabben vangen.

Zijn waterdiertjes niet je ding? Stap dan je fiets op en neem deel aan de fietstocht van Wetlands4Cities! Geniet van een fietstocht langs en doorheen onze natte natuur met uitleg van Lander Wantens op verschillende stopplaatsen.

In Kasterlee kan je dan weer bijleren over hoe we rivieren helemaal opnieuw kunnen aanleggen met heel wat voordelen voor mens en natuur.

Waterdagen 23 activiteiten Oost-VlaanderenVan watervoetafdruk tot modderige schoenen 

Altijd al willen weten hoe groot jouw watervoetafdruk is? Dat kan in het Waterhuis in Aalst! Leer bij over je waterverbruik en woon een demonstratie bij van hoe we waterkwaliteit meten met sondes. Of breng een bezoek aan het heuvelachtige Geraardsbergen om de Markvallei te verkennen. En kom te weten hoe de vallei door de jaren heen veranderd is.

Of reis af naar het pittoreske Zwalm om te genieten van een rustige lentewandeling langs de Zwalmbeek.  

Waterdagen 23 activiteiten Vlaams-BrabantRustgevende natuur in Vlaams-Brabant 

De wateractiviteiten in Vlaams-Brabant staan helemaal in het teken van rust en ontspanning. Maak een bruisende wandeling langs het Leuvense water en ontdek de rijke watergeschiedenis van de stad. Niet veel verder in Neerijse kan je terecht voor een rustgevende audiotour. En in Diest kan je een begeleide wandeling volgen doorheen het natuurdomein de Webbekomsbroek.  

Waterdagen 23 activiteiten LimburgBezoek het kloppend hart van de Warmbeek vallei in Limburg 

Ga op pad in Hamont-Achel en verken de Warmbeek, één van de zuiverste waterlopen in Vlaanderen. Volg de informatieve audiotour of neem deel aan een begeleide wandeltour. Naast heel wat natuurbeleving vind je overal restanten uit het rijke historische verleden. Van Grafheuvels van uit de brons- en ijzertijd tot de trappistenabdij. 

Kom de Warmbeek ontdekken»

Dit was nog maar het tipje van de ijsberg. Ook tientallen andere waterpartners hebben overal in Vlaanderen tussen 18 en 26 maart spetterende activiteiten voor jou in de aanbieding.

Ontdek alle activiteiten op www.waterdagen.be »

 

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.