Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Contact / Veelgestelde vragen / FAQ drinkwater / Wanneer is water drinkwater, en waar gebruik je het voor?

Wanneer is water drinkwater, en waar gebruik je het voor?

De Vlaamse wetgeving heeft het niet over drinkwater maar wel over water bestemd voor menselijke consumptie. Volgens de wetgeving gelden de kwaliteitseisen voor water bestemd voor menselijke consumptie voor het water:

  • om te drinken,
  • om voedsel te bereiden,
  • af te wassen
  • persoonlijke hygiëne (te douchen, bad nemen, tanden poetsen, ..)

Voor deze toepassingen moet water dus aan een aantal kwaliteitseisen voldoen. Die kan je raadplegen in het algemeen waterverkoopreglement.

Wordt het water geleverd door een waterbedrijf dan spreken we van kraanwater. Een beperkt aantal woningen zijn niet aangesloten op het openbaar waternetwerk. Zij maken hun eigen drinkwater. Ook dit water moet voldoen aan de wettelijke kwaliteitseisen. Gebruik je regenwater voor de douche? Ook dat water moet voldoen aan de wettelijke eisen voor water bestemd voor menselijke consumptie.

Meer informatie vind je in de rubriek Drinkwater. 

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.