Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Contact / Veelgestelde vragen / FAQ drinkwater / Zitten er PFOS of PFAS in kraanwater?

Zitten er PFOS of PFAS in kraanwater?

Na een eerste monitoring van PFAS in kraanwater in 2018, onderzochten de waterbedrijven op vraag van de VMM van juni t.e.m. september 2021 het kraanwater op PFAS. Uit dit onderzoek van 2021 blijkt dat het Vlaamse kraanwater voldoet aan de Europese norm.

Wel blijkt uit de onderzoeken, dat we PFAS in zeer lage concentraties bijna overal in het kraanwater in Vlaanderen aantreffen. Dit bevestigt het vermoeden dat PFAS tot diep in ons milieu zijn doorgedrongen. PFAS worden zowel vastgesteld in kraanwater dat geproduceerd wordt uit grondwater als kraanwater uit oppervlaktewater.

Omdat PFAS nog niet genormeerd zijn in drinkwater, maken ze nog geen deel uit van de routine monitoring van de Vlaamse waterbedrijven. Op 16 december 2020 werd de nieuwe Europese drinkwaterrichtlijn (2020) goedgekeurd. In deze richtlijn zijn wel parameterwaarden voor PFAS opgenomen. De nieuwe richtlijn moet tegen eind 2022 omgezet zijn in Vlaamse wetgeving.

De waterbedrijven startten reeds met het systematisch opvolgen van PFAS doorheen de ganse waterproductieketen.

Lees het rapport PFAS in drinkwater - 2021 »

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.