Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Water / Zwemwater / Hoe wordt de zwemwaterkwaliteit gemeten en beoordeeld?

Hoe wordt de zwemwaterkwaliteit gemeten en beoordeeld?

Al meer dan 20 jaar volgt de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) de zwemwaterkwaliteit op in samenwerking met het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid. Dit gebeurde eerst op basis van de Zwemwaterrichtlijn 76/160/EEG. Deze richtlijn is vervangen door de Europese Zwemwaterrichtlijn 2006/7/EG. De opzet van deze Zwemwaterrichtlijn is om de kwaliteit van het milieu te beschermen en te verbeteren en de gezondheid van de zwemmers te beschermen.

Aan de kust loopt het badseizoen officieel van 1 juni t.e.m. 15 september. Tijdens het badseizoen worden per badzone 25 stalen genomen. In de zwemvijvers loopt het badseizoen van 1 mei t.e.m. 15 september. Per locatie worden 20 stalen per badseizoen genomen. Op basis van de huidige richtlijn wordt het zwemwater ingedeeld in 4 verschillende klassen:

  • Uitstekend
  • Goed
  • Aanvaardbaar
  • Slecht

Deze indeling gebeurt op basis van alle bacteriologische resultaten voor de parameters intestinale enterokokken en E. coli van de afgelopen 4 badseizoenen. Het resultaat geeft dus de gemiddelde zwemwaterkwaliteit aan van de afgelopen 4 badseizoenen, ingedeeld volgens 4 klassen. Sinds 2011 verloopt de beoordeling in Vlaanderen volgens richtlijn 2006/7/EG. Omdat daarbij andere parameters en een andere beoordelingsmethode gebruikt worden, kunnen we deze resultaten niet eenduidig vergelijken met de resultaten van voor 2011.

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.