Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Water / Zwemwater / Ga je zwemmen? Hou het veilig!

Ga je zwemmen? Hou het veilig!

In Vlaanderen mag je enkel in erkende zwemwateren gaan zwemmen. Op die locaties worden redders voorzien en controleert de VMM regelmatig de zwemwaterkwaliteit. Jaarlijks organiseert de VMM een openbaar onderzoek om de zwemwaterlocaties vast te leggen.

Elk jaar legt de VMM na een openbaar onderzoek de zwemwaterlocaties vast. Voor elke locatie wordt een profiel opgemaakt.Enkel zwemmen in erkende zwemwateren

Een rivier, beek of visvijver ziet er in de zomer verleidelijk uit voor een frisse duik. Maar er zijn heel wat gevaren en risico's verbonden aan het zwemmen op die locaties. Er kunnen bijvoorbeeld verborgen hindernissen zijn onder het water, stromingen kunnen zwemmers in moeilijkheden brengen en het betreden van ecologisch kostbare oeverzones kan voor grote schade zorgen. Je weet ook niet of de waterkwaliteit op die locaties zwemmen of recreatie toelaat.

Daarom mag je enkel in erkende zwemwateren gaan zwemmen. Daar meet de VMM de zwemwaterkwaliteit en zijn de nodige voorzieningen om veilig een baantje te trekken. Op alle andere locaties geldt er een zwemverbod.

Kijk even op www.kwaliteitzwemwater.be. Er is vast een zwemzone bij jou in de buurt!

Reddersposten aan de kust

Op de website van de Kustreddingsdienst van West-Vlaanderen vind je het overzicht van waar er tijdens het badseizoen reddersposten zijn. Op sommige locaties zijn er ook reddersposten buiten het badseizoen. Alle info vind je op www.ikwv.be

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.