Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Water / Projecten / CATCH maakt Herentals weerbaarder tegen klimaatverandering

CATCH maakt Herentals weerbaarder tegen klimaatverandering

CATCH (water sensitive Cities, the Answer To CHallenges of extreme weather events) richt zich op de specifieke behoeften van de middelgrote steden om zich aan te passen aan klimaatverandering. De VMM werkt binnen CATCH aan een pilootproject aan de Kleine Nete in Herentals

CATCH: wat en waarom

In de Noordzee Regio woont 80% van de bevolking in stedelijke gebieden, waarvan een meerderheid in middelgrote steden. Vanwege de beperktere omvang, beperktere middelen en deskundigheid en sterke verbondenheid met de omliggende regio hebben middelgrote steden een aantal specifieke uitdagingen ten aanzien van de mogelijkheden tot aanpassing aan de klimaatverandering ten opzichte van grote steden zoals Rotterdam en Hamburg. 

CATCH doelstelling

In een breed partnerschap worden een beslissingsondersteunend instrument en een routekaart voor middelgrote steden ontwikkeld ter ondersteuning van het ontwerpen van lange termijn klimaatadaptatiestrategieën. Geïnspireerd door de water sensitive cities theorie, willen we met CATCH laten zien dat middelgrote steden in samenwerking met hun partners een versnelling kunnen inzetten om klimaatbestendig te worden.

In het project zal dit resulteren in inspirerende voorbeelden in de 7 pilot-steden (Arvika, Enschede, Herentals, Norwich, Oldenburg, Vejle en Zwolle) en een praktische en bruikbare set van instrumenten voor verdere verspreiding en gebruik in de Noordzeeregio. 

VMM & CATCH

De VMM werkt binnen CATCH aan een pilootproject in Herentals: De rivier de Kleine Nete wordt beschouwd als een belangrijke leidende actor voor toekomstige ontwikkelingen binnen deze visie. Door optimaal ruimte te bieden voor water en natuur in de stadsvallei, kan een duurzaam, robuust en veerkrachtig systeem worden gecreëerd.

Dit is een officiële website van de Vlaamse overheid