Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Wat kan jij doen? / Wat bij veel ozon? / Ozonplan: hoe waarschuwt de overheid?

Ozonplan: hoe waarschuwt de overheid?

Het ozonplan bepaalt wanneer de overheid je op de hoogte moet brengen van verhoogde gezondheidsrisico’s ten gevolge van ozon.

Het huidige ozonplan is van kracht sinds 2005. Sinds 2015 is de uitvoering van het ozonplan een bevoegdheid van de regionale overheden. Voor Vlaanderen is Zorg en Gezondheid de coördinerende overheid. Vanaf 2017 zal een nieuw plan worden opgemaakt.

Het ozonplan bestaat uit 3 grote fasen:

1. De waakzaamheidsfase

De waakzaamheidsfase gaat elk jaar in vanaf 15 mei, en loopt tot en met 30 september. Vanaf 15 mei worden de acties systematisch opgestart. We spreken hier niet van een drempel, maar van een periode.

2. De waarschuwingsfase

De waarschuwingsfase bestaat uit 2 niveaus:

Niveau 1

We spreken van waarschuwingsfase niveau 1 wanneer, op basis van meteorologische voorspellingen, gedurende een periode van twee dagen aan de volgende criteria is voldaan:

  • de gemiddelde minimumtemperatuur (in de beschouwde periode) is hoger dan 18°C EN de gemiddelde maximumtemperatuur (in de beschouwde periode) is hoger dan 30°C
Niveau 2

Niveau 2 gaat in zodra aan meteorologische voorwaarden EN/OF aan ozoncriteria wordt voldaan (het is dus niet nodig dat aan de twee criteria tegelijkertijd is voldaan). We spreken van niveau 2 wanneer, op basis van meteorologische voorspellingen, gedurende een periode van drie opeenvolgende dagen aan de volgende criteria is voldaan:

  • de gemiddelde minimumtemperatuur (over de 3 beschouwde dagen) is hoger dan 18°C EN de gemiddelde maximumtemperatuur (over de 3 beschouwde dagen) is hoger dan 30°C

OF/EN

  • Er werd de vorige dag, op minstens één ozonmeetplaats, een uurgemiddelde ozonconcentratie gemeten hoger dan 240 µg/m3 (EU-alarmdrempel) EN er wordt voor de huidige dag, op minstens één ozonmeetplaats, een uurgemiddelde ozonconcentratie voorspeld hoger dan 180 µg/m3 (EU-informatiedrempel).

3. De alarmfase

  • de gemiddelde minimumtemperatuur (over de 3 beschouwde dagen) is hoger dan 18°C EN de gemiddelde maximumtemperatuur (over de 3 beschouwde dagen) is hoger dan 30°C

EN

  • Er werd de vorige dag, op minstens één ozonmeetplaats, een uurgemiddelde ozonconcentratie gemeten hoger dan 240 µg/m3 (EU-alarmdrempel) EN er wordt voor de huidige dag, op minstens één ozonmeetplaats, een uurgemiddelde ozonconcentratie voorspeld hoger dan 240 µg/m3 (EU-alarmdrempel).

EN

  • De reeds genomen maatregelen moeten worden geïntensifieerd.

De VMM, jouw oplossingsgerichte partner voor een klimaatbestendige leefomgeving.

» Over VMM

Alles over kraanwater, loden leidingen vervangen, putwater controleren en veilig omspringen met regenwater.

Pesticiden gebruiken? Nee dank je. Er zijn voldoende milieuvriendelijke alternatieven. Surf naar www.vmm.be/zonderisgezonder

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.