Vlaanderen.be www.vmm.be

Geef je mening en maak kans op prijzen

Het onderzoeksbureau IPSOS voert momenteel een klantenbevraging uit in opdracht van de VMM. We willen een beter beeld krijgen over hoe we jou kunnen informeren, hoe je ons volgt en welke info je zoekt. Die informatie gaan we gebruiken om onze communicatiekanalen en website verder te verbeteren.

Lees meer…
Je bent hier: Home / Publicaties / Onderzoek naar verspreiding, effecten en risico’s van microplastics in het Vlaamse oppervlaktewater - deelrapport 1

Onderzoek naar verspreiding, effecten en risico’s van microplastics in het Vlaamse oppervlaktewater - deelrapport 1

Uitgave 06-09-2021Methodologie voor de bepaling van microplastic vervuiling in diverse matrices.

Dit deelrapport beschrijft de staalname methoden en protocollen voor de analyses die werden toegepast in het onderzoek naar microplastic verontreiniging in Vlaanderen. Volgende procedures worden in detail beschreven:

  • Het verzamelen van de stalen
  • Verwerking van de stalen in het labo
  • Analyse van de stalen met behulp van Fourier-transformatie infrarood (FTIR) spectroscopie
  • Kwaliteitscontrole van de data.

De methodologie voor microplastic onderzoek is nog in volle ontwikkeling en er bestaan tot op heden geen gestandaardiseerde methoden. Daarom sluiten we in dit deelrapport ook een aantal geleerde lessen die toekomstig onderzoek kunnen sturen en optimaliseren.

Dit deelrapport is onlosmakelijk verbonden met het kernrapport ‘Onderzoek naar verspreiding, effecten en risico’s van microplastics in het Vlaamse oppervlaktewater’ dat alle nodige resultaten en de interpretatie ervan bevat.


vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.