Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Nieuwsbrief / September 2021 / Renovatie pompgemaal Linkhout zo goed als klaar

Renovatie pompgemaal Linkhout zo goed als klaar

14-09-2021
Aan het Schulensmeer in Lummen staat het pompgemaal ‘Linkhout’. Het gebouw dateert van 1978. Hoog tijd om met enkele milieusparende maatregelen de energie-efficiëntie van het gebouw te verhogen.

Het meest opvallend is de vernieuwing van de buitenschil. De ramen werden vervangen door driedubbelglas in een profiel dat voor 80% uit gerecycleerd aluminium bestaat. Zowel het dak als de gevel kregen een bijkomend isolatiepakket. De nieuwe dakbedekking bestaat tot 25% uit gerecycleerd materiaal en is zo aangelegd dat recyclage in de toekomst ook eenvoudig mogelijk is.

De gevel werd afgewerkt met Thermowood. Dit is Europees naaldbomenhout dat een verhittingsproces ondergaat waardoor het zeer weersbestendig wordt. De ecologisch houten gevelbekleding past ook beter in de natuurlijke omgeving van het Schulensmeer.

Linkhout 3In het gebouw, dat ook een kantoor- en vergaderruimte bevat, werd het verwarmingssysteem aangepast. De oude elektrische verwarming werd vervangen door een warmtepomp. Samen met de isolatiemaatregelen zorgt dit voor een daling van de energievraag met 76%. Het energieverbruik zal dus nog maar een kwart bedragen van wat het vroeger was.

Met de installatie van een IBA (Individuele Behandeling van Afvalwater) en een regenwaterrecuperatiesysteem werden er ook voor het water inspanningen geleverd en tot slot hebben we ook nog enkele maatregelen inzake brandveiligheid aangepakt. En zo is pompgemaal ‘Linkhout’ weer klaar voor de toekomst. 

Linkhout 2Er is ook een project in voorbereiding om ook het energieverbruik van het pompgemaal te beperken. Het pompgemaal wordt ingezet om in periodes met hoge waterstanden uit de omliggende gebieden water kunstmatig naar de Demer te verpompen. Door de voorziening van een extra gravitaire afvoermogelijkheid kan de pompwerking in de toekomst sterk beperkt worden.

 

 

Dit project is gedeeltelijk gefinancierd met subsidies van VEB.

VMM-nieuwsbrief
Abonneer je hier op de VMM-nieuwsbrief voor milieuprofessionals.

Dit artikel maakt deel uit van de nieuwsbrief van september 2021.

Bekijk alle artikels »

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.