Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Nieuwsbrief / September 2020 / Hittegolven: meer, langer, heter

Hittegolven: meer, langer, heter

08-09-2020
De eerste helft van augustus was het puffen geblazen: één lange hittegolf van 12 dagen. Helaas mogen we ons daar vanaf nu steeds vaker aan verwachten. Hadden we in de jaren 1970 nog een hittegolf om de 5 jaar, dan is dat nu gemiddeld één per jaar. Die hittegolven duren ook steeds langer, en bereiken steeds hogere temperaturen.

Actualisatie van enkele klimaatindicatoren voor het Milieurapport Vlaanderen (MIRA) toont aan dat het aantal (erg) warme dagen sterk toeneemt sinds de jaren 1970, terwijl het aantal (erg) koude dagen systematisch daalt. De hittegolf in de eerste helft van augustus bevestigt deze trends.

Grafiek hittestress 2

De kwetsbaarheid van mens en natuur voor klimaatverandering wordt niet alleen bepaald door wijzigende jaar- en seizoensgemiddelden, maar zeker ook door wijzigende extremen. Actualisatie van enkele MIRA-indicatoren leidt tot duidelijke conclusies omtrent het voorkomen van (erg) warme en (erg) koude dagen:

  • sinds de jaren 1970 nam het voorkomen van hittegolven toe van eens om de 5 jaar, naar gemiddeld één hittegolf per jaar;
  • die hittegolven duren ook steeds langer, en bereiken steeds hogere temperaturen;
  • steden worden heel wat meer met hittegolven geconfronteerd dan de landelijke gebieden eromheen;
  • het aantal ijsdagen met temperatuurmaxima < 0°C halveerde in diezelfde periode (van 10 naar 5 dagen in een jaar), en het aantal vorstdagen met temperatuurminima < 0°C viel in vijf decennia terug met 37 % (van 54 naar 34 dagen).

Grafiek hittestress 1

Meer weten?

VMM-nieuwsbrief
Abonneer je hier op de VMM-nieuwsbrief voor milieuprofessionals.

Dit artikel maakt deel uit van de nieuwsbrief van september 2020.

Bekijk alle artikels >>

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.