Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Nieuwsbrief / Oktober 2019 / LIFE MICA: waar moderne technologie en oude beroepen elkaar vinden

LIFE MICA: waar moderne technologie en oude beroepen elkaar vinden

22-10-2019
De rattenvangers van de VMM zetten, samen met het INBO en Nederlandse en Duitse collega’s, meer dan ooit alles op alles om muskusratten en beverratten beter en sneller op te sporen. Via het Europese LIFE-project MICA zullen we de komende jaren slimme vallen met cameradetectie uitzetten, die alleen maar beverratten vangen en elke nevenvangst uitsluiten. We gebruiken ook DNA uit de omgeving als controlemiddel op een geslaagde bestrijdingscampagne.

Hoe gaan we te werk?

In het najaar van 2019 leggen de partners van MICA de laatste hand aan de nieuwe technieken zodat de VMM ze optimaal kan inzetten op het terrein. In Vlaanderen selecteerden we 4 gebieden waarin we gedurende 4 jaar telkens een andere techniek gaan inzetten om muskus- en beverratten op te sporen en te vangen. Beide soorten ratten moeten uitgeroeid worden op ons grondgebied om dijkschade en schade aan biodiversiteit te vermijden.

Langs de vallei van de Mark dringen muskusratten uit Wallonië Vlaanderen binnen in het vroege voorjaar. INBO plaatste hier samen met de rattenbestrijders van de VMM al enkele cameravallen om de migrerende ratten op te pikken.

In Hoogstraten daarentegen zijn muskusratten al in jaren niet meer gevangen in de waterlopen. Dat wil niet zeggen dat ze er ook effectief weg zijn. Een kleine populatie kan zich bijna onzichtbaar in stand houden. Hopelijk vinden we inderdaad geen DNA van muskusratten terug in deze waterlopen en kunnen we het gebied muskusratvrij verklaren.

Natuurgebied De Luysen huisvest nog beverratten. De bestrijding van deze dieren is heel intensief en de vangstmethodes zijn gevoelig voor nevenvangsten. Hier gaan we voor slimme vallen die nevenvangsten uitsluiten en de rattenbestrijders op de hoogte brengen zodra er een beverrat gevangen is.

Het krekengebied van Sint-Laureins ligt op de grens met Nederland en er zijn helaas aan beide kanten van de grens nog behoorlijk wat muskusratten aanwezig. Alles wat we geleerd hebben binnen het LIFE project zullen we hier toepassen om de populatie zo snel mogelijk uit te roeien.

Het Europese LIFE-project MICA loopt van najaar 2019 tot najaar 2023.

VMM-nieuwsbrief
Abonneer je hier op de VMM-nieuwsbrief voor milieuprofessionals.

Logo Europees subsidiëringsprogramma Life.

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.