Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Nieuwsbrief / Oktober 2019 / VMM host roadshow Europese BE-GOOD project

VMM host roadshow Europese BE-GOOD project

22-10-2019
Op 25 september hield het Europese project BE GOOD halt in Leuven. Als partner stelde de VMM er haar beide demo-applicaties voor. Er was heel wat enthousiasme voor zowel de 'Wastewater Tracing Challenge' als de 'Cleanest Air Route' (IRCELINE) onder de 80 ontwikkelaars, partners en deelnemers.

Met BE-GOOD onderzoeken we hoe overheidsinformatie kan (her)gebruikt worden voor de ontwikkeling van nieuwe commerciële diensten. De VMM ontwikkelde met deze open data  de Wastewater tracing en de Cleanest Air Route: twee toepassingen die meteen het grote potentieel van open data voor de publieke sector aantonen.

Twee toepassingen

Met Wastewater Tracing kan je afvalwater zowel stroomopwaarts als stroomafwaarts traceren. Dat kan cruciaal zijn wanneer water besmet met giftige stoffen in de riolering terechtkomt. Dankzij het algoritme kunnen rioolbeheerders inschatten welke maatregelen ze moeten nemen zodat de impact om het milieu minimaal wordt (bv. door het te laten afleiden naar een zuiveringsinstallatie). Anderzijds maakt dit algoritme het ook mogelijk om de bron van een vervuiling te gaan bepalen.

Met Cleanest Air Route kunnen fietsers en voetgangers de route uitstippelen met de minste luchtvervuiling. De toepassing combineert hiervoor data over luchtvervuiling met de data van een digitale routeplanner. Een eerste demo-versie hiervan werd ontwikkeld voor Leuven.

Bekijk de filmpjes op de BE-GOOD pagina

ARinfuse

Ook het Europese Erasmus+ project ARinfuse werd voorgesteld tijdens de roadshow. ARinfuse is gericht op het verhogen van de vaardigheden in Augmented Reality voor geospatiaal informatiebeheer van ondergrondse nutsfaciliteiten zoals water, riolering en gas.

VMM-nieuwsbrief
Abonneer je hier op de VMM-nieuwsbrief voor milieuprofessionals.

Combinatielogo project BE-GOOD en Interreg

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.