Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Nieuwsbrief / Oktober 2016 / Nieuwe vrijstellingsregeling heffing gezinnen

Nieuwe vrijstellingsregeling heffing gezinnen

17-10-2016
Voor alle leiding- en grondwatergebruikers wordt sinds dit jaar een gelijkaardig sociaal tarief gehanteerd. Daarom wordt ook de vrijstellingsregeling voor de heffing op de waterverontreiniging aangepast.

Wie in Vlaanderen grondwater gebruikt of klant is van Brabant Water krijgt jaarlijks een heffing toegestuurd door de VMM.

Voortaan geldt een sociaal tarief van 80% heffingsvermindering in plaats van de vroegere 100% sociale vrijstelling. Gezinnen die dus vroeger geen heffingsbiljet kregen voor een sociale vrijstelling, zullen vanaf nu een heffingsbiljet ontvangen voor 20% van het totale heffingsbedrag. 

De voorwaarden voor een sociale tegemoetkoming blijven dezelfde. Het gaat om gezinnen met een inwonend gezinslid dat op 1 januari 2016 genoot van:

  • een leefloon of levensminimum van het OCMW;
  • het gewaarborgd inkomen voor bejaarden of de inkomensgarantie voor ouderen toegekend door de Rijksdienst voor Pensioenen (vanaf 1/4/2016: de Federale Pensioendienst);
  • de inkomensvervangende tegemoetkoming voor personen met een handicap en/of de tegemoetkoming hulp aan bejaarden en/of de integratietegemoetkoming voor personen met een handicap toegekend door de Federale Overheidsdienst Sociale Zekerheid.

De 100 % vrijstelling voor gezinnen die zelf hun afvalwater zuiveren met een individuele behandelingsinstallatie voor afvalwater (IBA) blijft behouden.

Vanaf half oktober verstuurt de VMM de heffingsbiljetten voor gezinnen. Gezinnen met een eigen waterwinning (grondwater) en abonnees van Brabant Water zullen dan een heffingsbiljet in de bus krijgen.

Meer informatie over de berekening van de heffing en het aanvragen van een vrijstelling.

VMM-nieuwsbrief
Abonneer je hier op de VMM-nieuwsbrief voor milieuprofessionals.

De VMM houdt je met haar nieuwsbrief op de hoogte van het belangrijkste milieunieuws.

Editie 17 oktober 2016

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.