Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Nieuwsbrief / November 2020 / Nieuwe rekentool voor eenvoudige bemalingen

Nieuwe rekentool voor eenvoudige bemalingen

12-11-2020
Wil je een bemaling melden? Of moet je een omgevingsvergunning aanvragen en moet daarbij een bemalingsnota opgesteld worden? Dan heb je vast al gedacht: hoe begin ik hieraan? De VMM heeft een nieuwe rekentool waarmee op eenvoudige wijze het debiet van een bemaling en de invloed van de bemaling op de grondwaterstanden in de omgeving kan berekend worden.

In 2019 stelde de VMM nieuwe ‘Richtlijnen bemalingen ter bescherming van het milieu’ op. In deze richtlijnen worden een aantal berekeningsmethodes besproken om de grootte en de impact van een bemaling te kunnen bepalen. De nieuwe richtlijnen zijn een leidraad bij het opstellen van bemalingsnota’s in omgevingsvergunningsaanvragen.

BemalingenHet interpreteren en controleren van deze bemalingsnota’s is niet altijd eenvoudig. In aanvulling op de nieuwe richtlijnen ontwikkelde de VMM daarom een rekeninstrument waarmee je de grootte van de bemaling en de impact op de omgeving voor eenvoudige bemalingen van bouwputten kan doorrekenen

Je kan de tool gebruiken bij de onderbouwing van de bemalingsnota die je aan de omgevingsvergunningsaanvraag moet toevoegen. De rekentool en de handleiding kan je downloaden op onze website. Je komt er ook te weten welke stappen je zeken moet doorlopen bij het plannen en uitvoeren van een bemaling.

Download de rekentool

VMM-nieuwsbrief
Abonneer je hier op de VMM-nieuwsbrief voor milieuprofessionals.

Dit artikel maakt deel uit van de nieuwsbrief van november 2020.

Bekijk alle artikels >>

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.