Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Nieuwsbrief / Maart 2021 / Impact van mens en klimaatverandering op grondwater

Impact van mens en klimaatverandering op grondwater

09-03-2021
Hoe groot is die impact en waar doet die zich precies voor? Kunnen we die impact ook verminderen? In dit filmpje kom je er alles over te weten.

Freatisch grondwater schommelt op natuurlijke wijze onder invloed van de seizoenen en het weer. Maar ook de mens heeft een sterke impact op de grondwatertafel doordat we de bodem verharden, water draineren, grondwater oppompen,…

Ook klimaatverandering heeft een effect op het grondwater. Dat effect laat zich vooral voelen op het freatische grondwater, en veel minder op het onderliggende afgesloten grondwater. Welk effect klimaatverandering op de totale jaarlijkse grondwatervoeding zal hebben, is nog onduidelijk. Maar de meeste klimaatscenario’s gaan uit van nattere winters en drogere zomers. Met wellicht vaker langere en meer extreme droogtes in de zomer.

We moeten zeker blijven inzetten op ontharden, infiltratie, water vasthouden en het duurzaam winnen van grondwater. Maar ook met innovatieve maatregelen, zoals het kunstmatig aanvullen van het grondwater kunnen we het aanbod met zoet water verhogen. Want met duurzaam beleid verzekeren we tenslotte de volgende generaties van voldoende grondwater van goede kwaliteit.

Meer weten over de impact van droogte op ons grondwater

VMM-nieuwsbrief
Abonneer je hier op de VMM-nieuwsbrief voor milieuprofessionals.

Dit artikel maakt deel uit van de nieuwsbrief van maart 2021.

Bekijk alle artikels >>

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.