Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Nieuwsbrief / Maart 2017 / Ecologische inrichting van de Oude Kale in Nevele

Ecologische inrichting van de Oude Kale in Nevele

30-03-2017
Aan de Oude Kale is de VMM gestart met een ecologisch herstelproject. Een stuk rechtgetrokken waterloop krijgt weer een meanderend patroon. De buitenbochten krijgen steilere oevers, de binnenbochten zachthellende oevers.

Oude Kale in NeveleIn de jaren 1980 is het Afleidingskanaal van de Leie ter hoogte van Nevele verbreed. Om de grond op het terrein ernaast te kunnen storten, werd de Oude Kale op verschillende plaatsen naar de rand van dit terrein verplaatst. Op het terrein zelf is in tussentijd spontaan een wilgenbos ontstaan.

Het is in dit wilgenbos dat we het nieuw traject van de Oude Kale uitgraven. De vroegere loop volledig natuurlijk herstellen, is niet haalbaar. Maar er is wel voor gezorgd dat de vorm en grootte van de meanders ongeveer identiek zijn aan de vroegere loop. Hierdoor zal de ecologische waarde lokaal sterk verbeteren. Dat is nodig om een goede ecologische toestand te bereiken in dit aandachtsgebied van het stroomgebiedbeheerplan 2016-2021.

De huidige bedding van de Oude Kale vullen we op met de uitgegraven grond. Een gedeelte van 45 m is een potentiele paaiplaats en zullen we behouden en verbinden met de nieuwe waterloop.

Voor dit project werken we samen met onder meer de gemeente Nevele, het Agentschap voor Natuur en Bos, Natuurpunt en enkele jeugdbewegingen. In het gebied is namelijk ook de inrichting van een ecologisch speelzone voorzien en een natuurgebied. NV Waterwegen en Zeekanaal stelt haar terreinen ter beschikking voor de realisatie van dit project.

VMM-nieuwsbrief
Abonneer je hier op de VMM-nieuwsbrief voor milieuprofessionals.

De VMM houdt je met haar nieuwsbrief op de hoogte van het belangrijkste milieunieuws.

Editie 30 maart 2017

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.