Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Nieuwsbrief / Juli 2020 / Zenne opnieuw zichtbaar in Halle

Zenne opnieuw zichtbaar in Halle

07-07-2020
Met het indienen van de omgevingsvergunning is de eerste stap gezet om de Zenne opnieuw zichtbaar door Halle te laten stromen. De VMM zal er dit najaar drie nieuwe terrassen en verblijfplaatsen aanleggen.

De Zenne is onlosmakelijk verbonden met Halle. Maar dat is niet altijd zo zichtbaar. Door geurhinder in de stad werd de Zenne, zoals veel waterlopen op andere plaatsen in Vlaanderen, tientallen jaren geleden onder grond weggestopt. Dankzij een verbeterde waterkwaliteit is de tijd rijp om water weer beleefbaar te maken in de stad.

De VMM heeft de omgevingsvergunning ingediend voor 3 terrassen en verblijfplaatsen:

  • De oude molensite langs het Zennepad in Buizingen
  • Het Albertpark in het stadscentrum
  • De Leide (ter hoogte van de Dijkstraat, beter bekend als de Waggelbrug)

Waterkwaliteit

Zenneterrassen

De Zenne is geen open riool meer en de vervuiling is zichtbaar verbeterd. De geuren en de kleuren van weleer blijven gelukkig al een tijdje weg. Maar we zijn er nog niet want de Zenne blijft ontoereikend scoren voor waterplanten, vissen en andere natuur. Er is te veel stikstof en fosfor in het water, vaak afkomstig van landbouw en huishoudens. En het zuurstofpeil kan nog veel beter. We hopen dat de toenemende waardering voor de Zenne als stadsrivier van Halle de waterkwaliteit nog verder ten goede komen.

De bodem en het water van de Zenne zijn wel nog te zeer verontreinigd om te zwemmen. Er ligt ook nog veel gevaarlijk afval en zwerfvuil op de bodem: betonblokken, ijzers… Maar pootjebaden op een veilig terras aan de waterkant moet zeker kunnen. Binnenkort kan je dus gewoon vanop de terrassen genieten van het heropleven van de Zenne!

Bekijk hier het filmpje over de toekomstplannen

VMM-nieuwsbrief
Abonneer je hier op de VMM-nieuwsbrief voor milieuprofessionals.

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.