Vlaanderen.be www.vmm.be
Je bent hier: Home / Nieuwsbrief / December 2020 / Vunt na meer dan eeuw weer zichtbaar in Leuven

Vunt na meer dan eeuw weer zichtbaar in Leuven

15-12-2020
De Vunt stroomt al meer dan 100 jaar onzichtbaar door Leuven. Maar bij de start van de bouw van een nieuw studentenverblijf hebben we, samen met een projectontwikkelaar en de stad, de kans gegrepen om een vrije doorsteek te maken van het station naar het centrum, en de overwelfde Vunt weer zichtbaar te maken voor iedereen.

Voor de ontwikkeling van nieuwe (studenten)verblijven langs de J.P. Minckelersstraat diende ontwikkelaar LGV een bouwvergunning in bij de stad Leuven. Na overleg met de stad en de VMM zagen we samen de kans om de Vunt weer open te leggen en opnieuw te tonen aan alle Leuvenaars.

Hoe zal het eruit zien?

Vunt 1Het ontwerp voorziet een vrije doorgang onder het nieuwe gebouw door. Na de eerste afbraakwerken is de Vunt nu al zichtbaar en ze zal in de toekomst bereikbaar zijn voor iedereen. Wandelaars van de stationsomgeving naar het centrum van Leuven zullen op een brede strook langs de waterloop kunnen passeren. De hoogte van de oversteek is 4m. Daarnaast zullen in dit ontwerp de bestaande kaaimuren maximaal behouden worden.

 

 

Hoe vorderen de werken?

Vunt 2De dakplaat van de overwelving is al weggenomen waardoor de waterloop weer zichtbaar is, na een overwelving van vermoedelijk meer dan 100 jaar (waarschijnlijk door een overkapping van de  voormalige brouwerij Eendracht).

Om de bestaande kaaimuren te behouden moet de aannemer al zijn expertise uit de kast halen. De funderingspalen voor het nieuwe gebouw worden door de bestaande kaaimuren geboord worden (zie foto rechts). Daarna is het bestaande baksteenmetselwerk afgekapt (met ca. 1m) tot op het niveau van het natuursteenmetselwerk dat behouden blijft. Het afgekapte baksteenmetselwerk zal vervangen worden door een nieuwe paramentsteen, afgestemd op de afwerking voorzien door de ontwikkelaar.

Met de kaaimuur op de rechteroever hadden we minder geluk (zie foto onder). Het bestaande metselwerk heeft niet meer de verhoopte kwaliteit en stabiliteit en moet volledig heraangelegd worden. Het gemetst gewelf van de J.P. Minckelerstraat is, hoewel het ouder is, wel nog in uitstekende staat en kan behouden blijven.

Vunt 3

Waarom de Vunt weer zichtbaar maken?

Naast het positieve effect van waterbeleving in de stad, heeft de oplegging van de Vunt nog een positieve impact op andere zaken. Open waterlopen in stedelijke omgeving kunnen meer water bergen waardoor ze minder snel overstromen. Ze zijn gemakkelijker te onderhouden want ze zijn beter toegankelijk en problemen visueel vaststellen gaat gemakkelijker. Verstoppingen door meedrijvend vuil kunnen veel gemakkelijker vastgesteld en opgelost worden, In het bijzonder bij hoge afvoeren. Open water verbetert aanzienlijk de biodiversiteit. Er komt meer licht en lucht in het water en de waterkwaliteit gaat erop vooruit door het zelfzuiverende effect. Daarnaast helpt open water in de stad ook in de strijd tegen hittestress doordat het water verdampt en verkoeling brengt.

Waar kan je de Vunt gaan bekijken?

Vunt 4Dit project ligt op het kruispunt van de J.P. Minckelersstraat en de Rijdende-Artillerielaan.

De bron van de Vunt situeert zich meer opwaarts ter hoogte van de Sint-Geertruiabdij. De waterloop stroomt ondergronds door de Karel Van Lotharingenstraat – Vital Decosterstraat – door de tuin van het voormalige Regainstituut (waar de Vunt recentelijk opengelegd werd) onder de Rijdende-Artillerielaan tot op de locatie waar ze momenteel opnieuw opengelegd wordt. Afwaarts hiervan kan men de Vunt in open bedding volgen tot aan de Diestsevest, parallel aan de Dijle.

De Vunt situeerde zich onder ‘Palais  du Buc’s’. Het is dit gebouw en het gebouw er rechts van die plaats ruimen voor de nieuwe (studenten)verblijven.

Heb je zelf nog foto’s of anekdotes over deze site? Laat het ons zeker weten via info@vmm.be.

VMM-nieuwsbrief
Abonneer je hier op de VMM-nieuwsbrief voor milieuprofessionals.

Dit artikel maakt deel uit van de nieuwsbrief van december 2020.

Bekijk alle artikels >>

vmm.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

Elke dag opnieuw werkt de Vlaamse Milieumaatschappij aan het milieu van morgen. Water, lucht en klimaat(adaptatie) zijn onze kerntaken.